Главно Свијет

Еспер: Америчка војска не одлази из Ирака – позиција из писма генерала Силија не важи

ШЕФ ПЕНТАГОНА НИЈЕ ПОРЕКАО ДА ЈЕ ТО ПИСМО БИЛО ПОСЛАТО ВЛАДИ У БАГДАДУ

Марк Еспер

  • Наступ шефа Пентагона је потврда да Доналд Трамп није одступио од става да нема одласка из Ирака (док та земља Вашингтону не исплати уложено у градњу велике америчке авио-базе сјеверно од Багдада). Или да је био за повлачење трупа па се предомислио (под притиском или без притиска). Ако се није колебао предсједник САД – онда му је неко моћан радио иза леђа

ШЕФ Пентагона Марк Еспер објавио је да САД – упркос томе што су и неки њихови савезници из «ирачке коалиције» званично обавијестили Багдад да су за то спремни – неће повући своје трупе из Ирака.

Само десетак сати раније је британска новинска агенција Reuters пренијела да је америчка «међународна коалиција» спремна да – по захтјеву Багдада – повуче трупе из Ирака.

Британска агенција се притом позвала на писмо команданта снага САД у Ираку генерала Вилијама Силија у којем се децидно говорило о «почетку повлачења америчке војске из Ирака».

Еспер, међутим, није подврдио аутентичност тог писма:

«Као прво, ми стално мијењамо позиције на којима су наше снаге у том региону. А што се писма тиче, прочитао сам га само једном. Не могу ништа да кажем о аутентичноти писма, али могу о његовом садржају. О ономе што сам прочитао. То писмо није усклађено са нашом садашњом ситуацијом».

Ово је фактичка потврда да Силијево писмо никакав фалсификат и подметање, одноосно – да је одражавало намјере војно-државног врха САД, али да су намере у међувремену измјењене. Нејасно је – због чега.

Еспер је избјегао да ишта открије, али је чињеница да је Силијево писмо у супротности са позицијом шефа државе Доналда Трампа који је Ирачанима поручио: америчке трупе остају све док нам не исплатите новац који смо уложили у градњу велике авио-базе на вашој територији.

Ако се предсједник САД није потом поколебао, ово би значило да му је неко радио иза леђа и да у Вашингтону и Пентагону постоји јака струја која је за напуштање Ирака.

Генерали попут Силија не пишу владама других земаља писма на своју руку.

Поготово што је Трамп Ираку – ако буде `непријатељски инсистирао` на одласку трупа америчке коалиције – запријетио санкцијама горим од оних које је увео Ирану.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар