Главно Федерација/БиХ

Иванцов: Предсједавајући Савјета министара треба да буде Србин и то треба испоштовати

ДОДИК: ПИТАЊЕ АНП ЈЕ ИЗМИШЉЕНО ДА БИ СЕ ОПСТРУИСАЛО ФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ НА НИВОУ БиХ
  • Амбасадор Русије у БиХ Патар ИВАНЦОВ: Супротни ставови треба да буду стављени по страни, јер скоро годину дана БиХ је без Савјета министара, што блокира економске реформе и правосуђе

МИЛОРАД Додик, српски члан Предсједништва БиХ, рекао је данас да је измишљено питање плана за НАТО које опструише формирање власти.

„Видљиво је да је споразум опструисан, а вјетар у леђа опструкцији дају они који нису задовољни. Хоћемо да уђемо у власт и испоштујемо вољу српског народа. Ових дана чују се разне интерпретације да у власт могу и други, али то није адекватно представљање народа“, рекао је Додик.

Он је у Бањалуци о неформирању власти на нивоу БиХ разговарао с Петром Иванцовим, руским амбасадором у БиХ.

Додик је изјавио да је тај састанак дио редовних консултација и унапређење билатералних односа с Иванцовим.

Навео је да је политичка ситуација била незаобилазна тема разговора, те је констатовано да је неопходно усмјерити се на економска и питања из привреде.

„Република Српска ће одговорити на адекватан начин на све што није воља српског народа“, поручио је Додик.

Он је додао и да ће Народна скупштина Републике Српске разматрати стање и тражити дијалоге с адекватним саговорницима.

„Легитимно право Скупштине је да врати надлежности и да се са Федерацијом и друга два народа о томе разговара. Нисмо спремни да уђемо у војне савезе, него имамо свој аутентичан приступ томе“, каже Додик.

Додао је да очекује да ЕУ ускоро заузме став о дешавањима у БиХ јер су приче о НАТО и ЕУ два одвојена процеса.

Петар Иванцов, руски амбасадор у БиХ, рекао је да Русија даје безусловну подршку економској сарадњи с Републиком Српском, те да су заинтересовани да руски инвеститори успјешно раде у Српској.

Када је ријеч о имплементацији изборних резултата, сматра да је тај посао требало да се уради у складу са Дејтонским споразумом и равноправности народа.

„Дејтонски принцип подразумијева да побједници из свих народа учествују у формирању власти. Дакле, три водеће странке и у складу с правилима. Предсједавајући Савјета министара треба да буде Србин и то треба да буде испоштовано“, поручио је Иванцов.

Он је навео да када је у питању формирање власти супротни ставови треба да буду стављени по страни, јер скоро годину дана БиХ је без Савјета министара, што блокира економске реформе и правосуђе.

„Постоје рјешења за ситуацију, а то је оно што је потписано 5. августа“, поручио је Иванцов.

(РТРС)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар