Главно Федерација/БиХ

Изетбеговић се нада да ће Шмит бити ефикаснији од Инцка јер има јача леђа

ЗАГРЕБУ И ХРВАТИМА ПОРУЧИО ДА СЕ МАНУ СНОВА О „РАЗНИМ ХЕРЦЕГ-БОСНАМА“
  • Признао да се именовању новог високог представника противе Руска Федерација и Република Српска, али изразио увјереност да ће отпори „бити превазиђени
  • Предсједник Сабора Хрватске Гордан Јандроковић изјавио је данас за Осјечку телевизију да је БиХ један од главних приоритета Хрватске због Хрвата, те да је Хрватска у ЕУ отворила тему трећег ентитета и скренула пажњу на унитаризам већине бошњачког народа

БАКИР Изетбеговић, предсједник СДА, изјавио је да очекује да ће нови високи представник у БиХ Кристајн Шмит бити ефикаснији од претходника Валентина Инцка јер ће имати јачу подршку.

„Он има јача леђа од Инцка. Ја се надам да ће Шмит имати јачу подршку, јер долази из Њемачке“, рекао је Изетбеговић новинарима у Мостару коментаришући јучерашњу одлуку Управног одбора ПИК-а да именује Шмита упркос противљењу Русије.

Изетбеговић каже да би Инцко учинио више да је имао подршку, те оцијенио да је одлазећи високи представник „сасвим сигурно био пријатељ БиХ“ и одлично познавао овдашње прилике.

Он је навео да именовању новог високог представника постоје отпори Руске Федерације и Републике Српске, али да сматра да ће „бити превазиђени“.

Осврћући се на изјаву предсједника хрватског Сабора Гордана Јандроковића да је та земља у ЕУ отворила тему трећег ентитета, Изетбеговић каже да га такве приче не забрињавају јер трају 30 година и нису дале резултат, због чега би требало одустати од њих и окренути се изградњи европске БиХ.

Требало би да одустајемо од прича о разним Херцег-Боснама, о наставцима неких политичких УЗП-ова /удружени злочиначки подухват/. Вријеме је да се једни другима окренемо и правимо мир и стабилност, да не отварамо те ране од прије 25 и 30 година, већ да правимо једну нормалну грађанску и европску БиХ“, сматра Изетбеговић.

Он тврди да су „Бошњаци у БиХ много више заинтересовани да Хрвати остану у БиХ него Јандроковић“.

Ова земља је дала трећину становништва Хрватске – премијере, спортисте, умјетнике. БиХ је и те како много дала Хрватској и ми бисмо вољели да процеси исељавања Хрвата престану, да наша браћа Хрвати остану ту са нама. Све ћемо чинити да буде тако“, рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић не види да је ријеч о забрињавајућем тренду исељавања Хрвата.

Оно што је тјерало Хрвате из БиХ била је једна глупа насилничка политика која је долазила из Загреба прије тридесетак година и која је покушавала да прави етнички чисте ентитете, која је сукобила Хрвате са њиховом браћом Бошњацима. Ми смо овдје били једна нација прије 400-500 година, тако да се надамо престанку таквих политика, помирењу и заједничком животу у БиХ. Најбоље је да нас оставе на миру, да ми овдје сами направимо добре односе какви су некада били“, рекао је Изетбеговић.

Предсједник Сабора Хрватске Гордан Јандроковић изјавио је данас за Осјечку телевизију да је БиХ један од главних приоритета Хрватске због Хрвата, те да је Хрватска у ЕУ отворила тему „трећег ентитета“ и скренула пажњу на „унитаризам већине бошњачког народа“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар