Главно Свијет

Лајчак: Мора се трансформисати међународно присуство у БиХ

СЛОВАЧКИ ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ УПОЗОРИО ДА БИ ДАЉЕ ВОЂЕЊЕ БиХ ИЗВАНА БИЛО – ВЕЛИКА ГРЕШКА
  • Мирослав ЛАЈЧАК: „Грешимо ако мислимо да ћемо на Балкану имати владе које су загарантовано проевропске. Нашим понашањем слабимо те владе тиме што не дајемо подршку и кредибилну перспективу. Слабимо их и јачамо антиевропске снаге

МИНИСТАР иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак рекао је да ЕУ треба да одлучи хоће ли они споља да воде БиХ, што би била велика грешка, или да помогну БиХ да стане на своје ноге, за шта је потребно трансформисати међународно присуство.

Лајчак подсјећа да је у БиХ масивна присутност међународне заједнице.

Критиковао је Европску унију, указујући да је политика проширења постала непопуларна у појединим државама чланице, због чега је процес европске интеграције Балкана успорен.

„Понашамо се мало егоистично. Размишљамо о нама, а мало о реалним људима на Балкану који имају своје наде. Ако ћемо се бавити само нашом агендом, онда ће земље региона да се баве нечим другим, па ће брзо то постати наш проблем“, упозорио је шеф словачке дипломатије у интервјуу дописнику аустријске државне телевизије ОРФ са Балкана Кристијану Вершицу.

Према његовим ријечима, регион Западног Балкана се мијења и напредује, иако би био пожељан бржи напредак.

„Морамо признати да ЕУ придаје много мање пажње Балкану. Тражимо европске реформе а не нудимо европску перспективу. Црна Гора је, у процесу евроатланстке интеграције већ постала чланица НАТО, а ЕУ и наша понуда губи у региону кредибилитет“, критиковао је он.

Указао је да због тога постоје приче о другим алтернативама, наводећи све гласније идеје из Тиране и Приштине о уједињавању.

„Све то је резултат што ЕУ, која је лидер у региону, није кредибилна“, увјерен је Лајчак.

Он каже да увијек постоје друге алтернативе, али да нема боље од ЕУ.

„Грешимо ако мислимо да ћемо на Балкану имати владе које су загарантовано проевропске. Нашим понашањем слабимо те владе тиме што не дајемо подршку и кредибилну перспективу. Слабимо их и јачамо антиевропске снаге“, нагласио је Лајчак.

С тим у вези, оцијенио је да је неопходно да ЕУ омогући отпочињање приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар