Главно Свијет

Лавров: Русија са Бјелорусијом предузима све за заштиту од насртаја са запада

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ У МИНСКУ РАЗГОВАРАО СА БЈЕЛОРУСКИМ ЛИДЕРОМ АЛЕКСАНДРОМ ЛУКАШЕНКОМ
  • Сергеј ЛАВРОВ: Русија и Бјелорусија имају заједнички став о циљевима које треба постићи у току специјалне војне операције у Украјини. Имамо јединствен став и о томе које циљеве треба постићи и како обезбиједити да од наших сусједа не долазе никакве пријетње ни Русији ни Бјелорусији

СПОРАЗУМИ предсједника Бјелорусије и Русије, Александра Лукашенка и Владимира Путина, у области одбране и војно-техничке сарадње били су благовремени у смислу обезбјеђивања спремности земаља за сваки развој догађаја, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавровна састанку са бјелоруским предсједником у Минску.

Осврћући се на руску специјалну војну операцију у Украјини, Лавров је рекао да Русија заједно са својим бјелоруским савезницима и пријатељима предузима све неопходне мјере за заштиту од могућих насртаја западних сусједа.

– Видимо како се на сјеверу Европе, који је у великој мјери био неутрална територија, сада размјешта НАТО – Финска и Шведска – све је то веома близу наших граница – објаснио је он.

Лавров је након састанка рекао да Русија и Бјелорусија имају заједнички став о томе које циљеве треба постићи у току специјалне војне операције Русије у Украјини.

– Овдје имамо јединствен став о томе које циљеве треба постићи и како обезбиједити да од наших сусједа не долазе никакве пријетње ни Русији ни Бјелорусији – додао је он.

Руски министар додао је да током посјете Минску жели да разговара о ситуацији која се развила као резултат „политике Запада усмерену ка потпуној доминацији“.

– Сједница два колегијума (министарства спољних послова Бјелорусије и Русије у четвртак у Минску) правовременија је него икад. Питања о којима ћемо разговарати односе се на ситуацију која се развила због политике наших западних колега за тоталну доминацију, на челу са Американцима који су све остале постројили. И то се види у ставу НАТО-а и Европске уније. Тим путем већ је кренуо Савјет Европе. А у ОЕБС-у се гомилају многи проблеми – рекао је Лавров.

Он је објаснио да је ова тема једно од главних питања на дневном реду предстојеће заједничке сједнице колегијума министарстава спољних послова двије земље.

– Заједно са сарадњом у међународним организацијама, гдје нам је важно да спријечимо приватизацију секретаријата, што такође покушава да учини Запад – нагласио је Лавров.

Према његовим ријечима, „посебно је важно координисати дејства у области људских права – Савјета УН за људска права и других механизама – гдје Запад очигледно покушава да политизује расправе које треба да иду на основу постојећих норми међународног хуманитарног права – закључио је он.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар