Главно Федерација/БиХ

Мехмедагић је претворио ОБА у муслиманску милицију и „Хезболах СДА“

У ТУЖИЛАШТВУ БиХ ПОЧЕЛА ПРОВЈЕРА ОПТУЖБИ ПРОТИВ ДИРЕКТОРА АГЕНЦИЈЕ
  • Османа Мехмедагића група запослених у ОБА оптужује за стварање параобавјештајног центра у корист СДА
  • Предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец – који има и шпанско држављанство па се незаконито налази на функцији – у присним је односима са Мехмедагићем и помаже му

У ТУЖИЛАШТВУ БиХ формиран је предмет на основу кривичне пријаве против директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Османа Мехмедагића коју је доставила група запослених у тој агенцији, потврђено је за РТРС у том тужилаштву.

„Тужилаштво БиХ је примило пријаву. Формиран је предмет који је дат у рад поступајућем тужиоцу. У току су провјере навода из пријаве“, наводи се у одговору из Тужилаштва БиХ.

Мехмедагића оптужују за стварање параобавјештајног центра у корист СДА, а у пријави се детаљно описује присна веза Мехмедагића и предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца.

Неки од навода из пријаве су `изазивање националне и вјерске мржње`, `неовлаштено прислушкивање`, све у сврху дискредитације политичких противника СДА, преноси РТРС.

У кривичној пријави се наводи да се присност Мехмедагића и Дебевеца види из све чешћих захтјева ОБА за посебним истражним радњама, односно прислушкивањем углавном политичких противника СДА и лица која оспоравају Осмицину диплому што му одобрава предсједник Суда.

„Дебевец излази у сусрет директору, јер му је Мехмедагић обећао да ће га задржати на мјесту предсједника и спријечити истрагу коју Тужилаштво спроводи против њега. Дебевец и Мехмедагић су покушали и у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ да зауставе слање дописа Тужилаштва БиХ према Интерполу у вези са имовином и идентитетом Дебевеца у Шпанији, али су радници ДКПТ одбили да учествују у тим радњама“, наводи се у дијелу кривичне пријаве.

У Мехмедагићеву одбрану стали су портали и новинари који су, како се наводи у пријави, на платном списку ОБА. Раније су настојали да дискредитују све који истражују валидност Осмицине дипломе, а сада дезавуишу јавност спиновима да кривичну пријаву нису писали запослени у Агенцији, преноси РТРС.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић каже да је пријава основана, те да је Тужилаштво дужно спровести темељну истрагу.

Он наводи да је ОБА данас муслиманска милиција СДА.

„Она је Хезболах СДА, Осман Мехмедагић је човјек који је починио дјела фалсификовања дипломе и који је претворио државну агенцију у приватну, страначку војску и Дебевец му је ту помогао“, истиче Галијашевић.

Он каже и да Дебевец као држављанин Шпаније никако не може бити предсједник Суда БиХ.

„Не може шпански држављанин бити предсједник Суда БиХ, истовремено у Шпанији не може бити неко ко је држављанин БиХ, јер Шпанија нема међудржавни уговор о двојном држављанству са БиХ. Он се морао одрећи једног, јер вара и Шпанију и БиХ“, напомиње Галијашевић.

У Амбасади Шпаније у Сарајеву за РТРС је речено да не могу потврдити, а ни демантовати да Дебевец има њихово држављанство.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар