Главно Свијет

Меркелову ће наслиједити Армин Лашет или Фридрих Мерц

АРМИН ЛАШЕТ ЈЕ ПРЕМИЈЕР СЈЕВЕРНЕ-РАЈНЕ-ВЕСТФАЛИЈЕ, А МЕРЦ – ЧОВЈЕК ГЛОБАЛНЕ ИМПЕРИЈЕ „БЛЕКРОК“

Армин Лашет и Фридрих Мерц

  • Амерички лист Foreign Policy наводи да Лашет упозорава Берлин да се чува „демонизације Владимира Путина због ситуације са Кримом,  док истовремено критикује САД због Сирије. Подсјећа да је он 2019-те јавно сумњао у америчке оптужбе да се Русија мијешала у изборе у САД и да је Русија отровала британског шпијуна Сергеја Скрипаља
  • Једна анкета је пре мјесец дана показала да 40 одсто Њемаца пожељним кандидатом за лидера Хришћанско-демократске уније и канцелара сматра Мерца, а Лашета – 30 одсто

УТИЦАЈНИ амерички спољнополитички лист Foreign Policy објавио је да највеће шансе да на положају канцелара наслиједи Ангелу Меркел има „проруски предсједник владе покрајине Сјеверна Рајна-Вестфалија Армин Лашет“.

Лист наглашава да је Лашет присталица „сарадње са Русијом и продубљивања односа са Кином“.

Наводи и да остале њемачке водеће политичаре, који се махом залажу за јачање „трансатлантских веза“, упозорава да се чувају „демонизације Владимира Путина због ситуације са Кримом,  док истовремено критикује САД због Сирије“.

Foreign Policy сматра „поражавајућим“ Лашетово признање из 2019-те да сумња у америчке оптужбе да се Русија мијешала у изборе у САД.

Лашет је такође отворено довео у питање оптужбе на рачун Русије да је отровала британског шпијуна Сергеја Скрипаља.

Лашет једино оптужује Москву за „агресију на истоку Украјине“.

Међутим, британска новинска агенција Reuters објавила је да највеће шансе да наслиједи Меркелову има бивши лидер парламентарне групе Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и њене сестринске баварске партије Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) Фридрих Мерц.

Он је тренутно шеф операција за Њемачку у „Блекроку“, највећој свјетској корпорацији за управљање имовином.

Ту корпорацију неки зову и „компанијом која посједује свијет“ јер има удио у скоро свакој глобално важној фирми, а располаже са 6,29 билиона долара.

Британска агенција тврди да је Меркел лидере своје партије већ обавијестила да се неће поново кандидовати за председницу ЦДУ на изборној конференцији почетком децембра.

Једна анкета је прије мјесец дана показала да 40 одсто Њемаца пожељним кандидатом за лидера Хришћанско-демократске уније и канцелара сматра Мерца, а Лашета – 30 одсто.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар