Главно Свијет

Мучитељка Ђина Хаспел у Сенату САД добила зелено свијетло за именовање за шефицу CIA

ПРОГЛАСИЛИ ЈЕ ЗА НАЈПОДЕСНИЈУ ОСОБУ ЗА ТУ ФУНКЦИЈУ ЗА 70 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА АГЕНЦИЈЕ

КАНДИДАТКИЊА предсједника САД Доналда Трампа за нову шефицу Централне обавјештајне агенције (CIA) Ђина Хаспел добила је данас подршку Одбора Сената за обавјештајна питања чиме су отворена врата за њен избор на ту функцију.

Чланови Одбора гласали су 10:5 за препоруку Сенату да потврди избор Хаспел, чија је кандидатура обновила полемику о програму бруталног испитивања који је CIA спроводила над осумњиченима за тероризам послије напада 11. септембра 2001. године.

Хаспел, која је 2002. године била на челу тајног затвора CIA на Тајланду, рекла је Конгресу да обавјештајна служба није требало да користи сурове методе и обећала да их неће поново уводити.

Одбор је гласао иза затворених врата и саопштио резултат без других детаља. Подршку Хаспел раније је изразило свих осам републиканских чланова Одбора и два од седам чланова демократа, док се преосталих пет сенатора успротивило њеном избору.

Гласање Сената о избору Хаспел могло би да буде одржано прије краја недјеље.

Предсједник Одбора Сената за обавјештајна питања, републиканац Ричард Бер рекао је да је „Ђина Хаспел најквалификованија особа коју је предсједник (Трамп) могао да изабере за лидера CIA и најспремнији кандидат током 70 година постојања агенције“.

Бета

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар