Главно РС и матица

Порфирије: Наш народ је толико пута кроз жртву освајао искуство слободе и васкрсења

У БУСИЈАМА ПОНОВИО РИЈЕЧИ ПАТРИЈАРХА ГЕРМАНА: НЕ СМЕМО ЗАБОРАВИТИ, АЛИ МОРАМО ОПРОСТИТИ

Фото: Pixsell/Антонио Ахел/ATAImages

ПАТРИЈАРХ Порфирије поручио је вечерас у Бусијама, на обиљежавању Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у војној акцији Олуја, да треба да се помолимо за све невино пострадале у страшним августовским данима 1995. године, али и за све пострадале прије тога у Хрватској, као и да не смијемо заборавити, али да као хришћани морамо опростити.

Да се помолимо Богу да у своје наручје прими све невине пострадале страшних августовских дана 1995. године, али и оне прије тога, од задарске кристалне ноћи, страдале у Медаку и личким селима, до Пакраца и западнославонских села, све невино побијене у градовима и селима, по улицама и њиховим кућама и становима“, рекао је Порфирије након опела у Бусијама, којем је присуствовао државни врх Србије и Републике Српске на челу са предсједником Србије Александром Вучићем.

„Сабрали се да се молитвено сетимо небивалог по размјерама на европским просторима насилног егзодуса нашег народа са подручја Далмације, Баније, Кордуна, Лике и Западне Славоније. Све је то камичак у мозаику наших новијих страдања и распећа заједно са Јадовном, Јастребарским, Глином, Јасеновцем…“, навео је патријарх српски.

Молећи се за пострадале не желимо да злоупотребљавајући жртве продубљујемо спиралу сукоба нити да водимо ратове комеморативним политикама сјећања, а још мање да уђемо у матрицу запомагања и паралишемо себе затварањем у безилазно стање жртве, поручио је патријарх.

Истакао је да наратив жртве не може бити покретач нити извор надахнућа, као и да је то прије трајна мука и пакао.

Наш народ је толико пута баш кроз жртву освајао искуство слободе и васкрсења, рекао је патријарх.

Порфирије је поновио ријечи бившег патријарха Германа – Не смијемо заборавити, али морамо опростити.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар