Главно РС и матица

Порошенко очекује да Србија подржи и повратак Крима у Украјину

ВУЧИЋ СЕ ЗАХВАЛИО НА КИЈЕВСКОМ НЕПРИЗНАВАЊУ „КОСОВА“ И ПОДРЖАО „МИНСКИ ПРОЦЕС“ ЗА ДОНБАС
  • Предсједник Србије рекао да није шармантан, као Петар Порошенко и да нема његов осмијех, нити енергију да може да „прода” грађанима да ће Србија бити у ЕУ 2025-те, већ да може само да им обећа да морамо и да ћемо да радимо све што је до нас: „Ако Петро каже да можемо 2025, сада сам и ја мало опмитистичнији”
  • Порошенко Вучићу поклонио књигу „Кратка историја Украјине” и захвалио се на одлуци Србије да у Новом Саду буде подигнут споменик украјинском пјеснику, оцу нације, Тарасу Шевченку

СРБИЈА и Украјина имају традиционално добре и пријатељске односе, које желе да продубе на свим нивоима, истакао је данас предсједник Србије Александар Вучић и додао да Србија жели да сви проблеми у Украјини буду рјешавани на миран начин, уз поштовање договора из Минска, те да је предсједник Украјине Петар Порошенко пожелиио постизање компромиса са Албанцима око Косова и Метохије.

„Србија и Украјина немају отворених билатералних питања. Сматрају једну другу изразито пријатељским земљама. Наши језици су најсличинији у свету и словенској групи језика”, објаснио је Вучић.

Предсхедник Србије дочекао је данас, уз највише државне почасти предсједника Украјине.

Испред Палате Србије, предсједник Вучић дочекао је високог госта уз постројену Гарду и химне двије земље.

„Данас сте могли да видите зашто је Порошенко много бољи политичар од мене. Он је са великим оптимизмом најавио 2025, којој се обојица надамо. Ја то не могу да обећам грађанима Србије, јер то не зависи само од нас. Могу само да обећам да ћемо да радимо све што можемо”, објаснио је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

Рекао је да није тако шармантан, као Порошенко и да нема тај осмијех, нити енергију да може тако нешто да „прода” грађанима, већ да може само да им обећа да морамо и да ћемо да радимо све што је до нас.

„Ако Петро каже да можемо 2025, сада сам и ја мало опмитистичнији”, истакао је Вучић.

„Желим јасно да кажем да поштујемо и уважавамо тероторијални интегритет Србије. Нисмо признали Косово и заузимамо став да рјешење тог проблема тражити путем компромиса уз уважавање интереса Србије”, рекао је Порошенко на конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем.

Како је додао, Кијев се држи и става о независности и поштовању територијалног интегритета Украјине, укључујући Крим.

„Ми у Кијеву улажемо све напоре да се обнови суверенитет земље на цијелој територији и рачунамо на подршку Србије када је ријеч о увођењу мировне мисије уз надзор УН. Увјерен сам да спровођење Минских споразума нема алетернативу”, нагласио је Порошенко.

Он је искористио прилику да Вучићу поклони књигу „Кратка историја Украјине” и да се захвали на одлуци Србије да у Новом Саду буде подигнут споменик украјинском пјеснику, оцу нације, Тарасу Шевченку.

„Надам се да ћемо током сљедеће посете имати прилику да откријемо споменик”, додао је он.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар