Главно Свијет

Прекинута сједница Савјета безбједности УН због заставе Косова*

ПРАВО ПРИШТИНЕ НА ТАКВУ СИМБОЛИКУ ОСПОРИО ПРЕДСТАВНИК РУСИЈЕ ДМИТРИЈ ПОЉАНСКИ
  • Пољански указао да је Косово* територија коју осам чланица Савјета безбједности УН не признаје за државу

СЈЕДНИЦА Савјета безбједности Уједињених нација прекинута је убрзо пошто је почела, након што је представник Русије, Димитриј Пољански, затражио да представница Приштине промијени или уклони заставу самопроглашеног Косова* јер, како је нагласио, Косово* није „општепризната држава“.

Димитриј Пољански је рекао да је то „територија и осам чланица Савјета безбједности УН не признаје Косово* за државу“.

Додао је да је Русија против учешћа представника Приштине на састанку и скренуо пажњу чланица да представница Приштине сједи испред ознака самопроглашеног Косова*.

Пољански је затражио да представница Приштине „промијени позадину или уклони заставу“ како би се наставила сједница, након чега се за ријеч јавио представник Уједињеног Краљевства.

Британски представник је изјавио да сједница није званични састанак Савјета безбједности на којој се примењују та правила и додао да је на посљедњем састанку била иста позадина као данас због чега, како је рекао, „не види разлог“ да се од представнице Приштине тражи да промијени позадину на којој је косовска застава.

Пренос сједнице је након тога прекинут.

Савет безбједности УН почео је сједницу на којој се разматра извјештај генералног секретара УН о ситуацији на Косову и Метохији за период од септембра 2020. до марта 2021. године.

На сједници, којој председава Вијетнам, Србију представља министар спољних послова Никола Селаковић, коме је ово први пут да учествује на сједници Савјета безбједности УН.

Приштину представља министарка спољних послова привремених институција Доника Гервала.

Због пандемије корона вируса, сједница се одржава у видео формату.

У најновијем извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика као главни политички догађаји у претходном периоду означени су косовски ванредни парламентарни избори 14. фебруара и подизање оптужнице Специјалног суда у Хагу против бивших лидера такозване ОВК у новембру 2020.

У извјештају се наводи да су та дешавања успорила дијалог Београда и Приштине уз помоћ ЕУ, и истиче да трајни мир, стабилност и социјално-економски развој на КиМ и у региону зависе од одрживог напретка у дијалогу усмјереног на нормализацију односа Београда и Приштине.

(РТС)

„Известија“: Путин и Вучић су разговарали о уравнотеженом рјешењу које би одобрио СБ УН

МОСКОВСКИ дневни лист „Известија“ извјештају о прекиду сједнице СБ УН додао је подсјећање да је у фебруару амерички предсједник Џо Бајден назвао неопходним побољшање односа између Србије и Косова*.

И да је притом позвао Србију да призна независност Косова.

Навео је да у фебруару руски предсједник Владимир Путин телефонски разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем. И да су лидери двије земље том приликом разменили мишљења о уравнотеженом рјешењу за косовски проблем које би одобрио Савјет безбједности УН.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар