Главно Свијет

Против Бајденовог декрета о „гасовима стаклене баште“ устало 12 држава САД

ТВРДЕ ДА ЋЕ ИМАТИ НЕСАГЛЕДИВЕ ШТЕТНЕ ПОСЛЕДИЦЕ ЗА ЕКОНОМИЈУ И ГРАЂАНЕ САД
  • Бајденову администрацију туже Мисури, Аризона, Арканзас, Индијана, Канзас, Монтана, Небраска, Охајо, Оклахома, Јужна Каролина, Тенеси и Јута. Правни поступак води државни тужилац у Мисурија Ерик Шмит

ДРЖАВНИ тужиоци 12 савезних америчких држава поднијели су у понедјељак тужбу против администрације предсједника САД Џоа Бајдена након што је у јануару издао извршну наредбу која предвиђа утврђивање такозваних социјалних трошкова за емитовање гасова стаклене баште.

Бајденову администрацију туже Мисури, Аризона, Арканзас, Индијана, Канзас, Монтана, Небраска, Охајо, Оклахома, Јужна Каролина, Тенеси и Јута.

Правни поступак води државни тужилац у Мисурија Ерик Шмит.

„Одређивање социјалних трошкова за гасове са ефектом стаклене баште у суштини је спекулативан, политички мотивисан и недефинисан задатак, који укључује покушај предвиђања непредвидивих околности као што су миграције људи, међународни сукоби и глобалне катастрофе стотинама година у будуц́ност“, наводи се у тужби.

„Додјељивање таквих вредности суштински је законодавна радња која спада у искључиву надлежност Конгреса“, додаје се.

Према наводима тужбе, наредба ће изазвати несагледиве посљедице по америчку економију и грађане.

„У теорији, прорачун социјалних трошкова Бајденове администрације оправдао би наметање билиона долара регулаторних трошкова америчкој економији сваке године како би се надокнадили ти наводни трошкови“, стоји у тужби, пише „Спутник интернатионал“.

„У пракси, наредба предсједника Бајдена налаже савезним агенцијама да користе ову огромну цифру како би оправдале једнако огромно ширење савезне регулаторне моћи која ће задирати у сваки аспект живота Американаца – од њихових аутомобила, њихових фрижидера и домова, до њихових намирница и рачуна за електричну енергију“, додаје се.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар