Главно Федерација/БиХ

Русија одбацила оцјене и ставове Управног одбора Савјета за спровођење мира

УКАЗАЛА ДА САВЈЕТ МИНИСТАРА БиХ ТРЕБА ФОРМИРАТИ БЕЗ ВЈЕШТАЧКИХ УСЛОВЉАВАЊА
  • У саопштењу из Амбасаде Руске Федерације се наглашава: „Покушаји да се БиХ врати под спољно управљање немају перспективе и коче процес стабилизације у земљи.  Неопходан је наставак деловања како би што пре била затворена Канцеларија високог представника у БиХ“

РУСКА Федерација није се придружила коминикеу Управног одбора Савјета за спровођење мира (ПИК), јер је документ, нажалост, пристрасан и једносмјеран, не одражава стварну ситуацију у БиХ, не покрива актуелне проблеме и у суштини не доприноси јачању међуетничког помирења и конструктивног дијалога, тражењу компромиса за унутрашња питања у земљи“.

Убеђени смо да је приоритетан задатак завршетак сувише одуговлаченог процеса формирања Савјета министара на основу резултата општих избора без икаквих вјештачких условљавања. Управо то би омогућило наставак социјалних и економских реформи у БиХ ради побољшања квалитета живота свих њених народа, олакшавање функционисања других органа власти“, истиче се у саопштењу из Амбасаде Русије у БиХ.

У саопштењу се, преноси Срна, позивају све стране да буду уздржане од неодговорне реторике, да теже поштовању законитих интереса свих у БиХ, да се окрену изградњи повјерљивих односа и сарадњи заснованој на узајамном поштовању у складу са принципима Општег оквирног мировног споразума, те де се фокусирају на заједничкој агенди.

Као држава-гарант Општег оквирног мировног споразума инсистирамо на досљедном поштовању прописаних у дејтонским документима уставних темеља којим се регулишу права и надлежности три конститутивна народа и два ентитета БиХ који немају алтернативу“, поручили су из Амбасаде Русије у БиХ.

Уз наглашавање да су неосновани и неприхватљиви напади на правосудне органе БиХ у посљедње вријеме, а који су се нашли и у тексту коминикеа.

Овим институцијама треба да буду обезбијеђени услови за независан, професионалан и ефикасан рад како би могли да испуњавају своје обавезе без икаквог вањског уплитања и притиска, укључујући и међународну заједницу. Жао нам је што се наставља ерозија јединства међународне заједнице у вези са БиХ и губитка конструктивних и непристрасних приступа према њима“, истиче се у саопштењу.

Покушаји да се БиХ врати под вањско управљање немају перспективе и коче процес стабилизације у земљи, наводи се у саопштењу и оцјењује да је неопходан наставак дјеловања како би што прије била затворена Канцеларија високог представника у БиХ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар