Главно РС и матица

Српска и Србија у Старој Градини одале пошту јасеновачким жртвама НДХ

ПРВИ ПУТ И ДРЖАВНИ ДАН СЈЕЋАЊА НА 74.642 СРПСКЕ ДЈЕЦЕ УМОРЕНЕ У НДХ ,ОД ТОГА - 19.432 У ЈАСЕНОВЦУ
  • Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да је НДХ у Јасеновцу и Доњој Градини убила више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја

НА гробном пољу Тополе у Спомен-подручју Доња Градина положени су вијенци за више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и предсједник Србије Александар Вучић.

Према програму обиљежавања, остале присутне званице су положиле по једну ружу.

Након полагања вијенаца и цвијећа, окупљенима су се обратили предсједници Српске и Србије и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Прије полагања вијенаца служен је парастос српским жртвама, те упућене јеврејска и ромска молитва.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у знак сјећања на убијену дјецу данас је први пут обиљежио на државном нивоу и Дан сјећања на уморену дјецу у НДХ – њих 74.642, а само у логору Јасеновац 19.432.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да је НДХ у Јасеновцу и Доњој Градини убила више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Систем логора смрти Независне Државе Хрватске обухватао је око 80 логора, а Доња Градина била је највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар