Главно Федерација/БиХ

Стевандић: Српска ће пријавити Инцка Савјету безбједности УН јер окреће главу од вехабија

`ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК` ХОЋЕ ДА ДОДИКА ТУЖИ СБ УН ЗБОГ ИЗЈАВА ДА ЈЕ СРПСКА ДРЖАВА
  • Предсједник Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад СТЕВАНДИЋ: Наша перцепција Републике Српске је да је она држава. Ми је тако осјећамо. Знамо ми добро какав је уставноправни поредак БиХ и то је потпуно друго питање… Иначе, нико из Српске не очекује да Инцко воли Републику Српску и да призна Дан Републике. Чак и кад би дошао на прославу 9. јануаразнало би се да је не воли
  • Душанка МАЈКИЋ: Република Српска није држава у смислу у којем је сматра Инцко, али јесте у смислу у којем је виде грађани Српске. Она је република, а република је држава, свиђало се то Инцку или не. Када се буде одлучивало да ли је Република Српска држава, Инцко се сигурно о томе неће питати

ПРЕДСЈЕДНИК Српског клуба Представничког дома у парламенту БиХ Ненад Стевандић рекао је да ће Република Српска пријавити високог представника за БиХ Валентина Инцка Савјету безбједности УН јер игнорише вехабијске и екстремистичке покрете у БиХ.

“Инцко већ годинама игнорише потенцијални тероризам у БиХ, гдје су потенцијалне мете сви грађани БиХ, а опет са друге стране бави се пријављивањем вербалног деликта /српског члана Предсједништва БиХ Милорада/Додика”, рекао је Стевандић поводом најаве Инцка да ће тужити Републику Српску Савјету безбједности УН због изјава да је држава.

Он је за данашње Вечерње новости рекао да је Додик стотину пута рекао да је Република Српска држава, па и сви политичари у Српској.

“Наша перцепција Републике Српске је да је она држава. Ми је тако осјећамо. Знамо ми добро какав је уставноправни поредак БиХ и да је то потпуно друго питање”, каже Стевандић.

Према његовим ријечима, нико из Српске не очекује да Инцко воли Републику Српску и да призна Дан Републике, а чак и када би дошао на прославу 9. јануара, знало би се да је не воли.

Валентин Инцко

“То је Инцков проблем, а не Републике Српске”, додао је Стевандић.

Члан Предсједништва СНСД-а Душанка Мајкић рекла је да Инцко никада није показао ни минимум жеље да уједначи ставове према два ентитета у БиХ, те да је сваки пут изјавама показивао да је на страни Бошњака, а чак то више и не крије.

Она је додала да је посљедња Инцкова реакција на Дан Републике лоша порука, те оцијенила да Република Српска није држава у смислу у којем је сматра Инцко, али јесте у смислу у којем је виде грађани Српске.

“Она је република, а република је држава, свиђало се то Инцку или не. Када се буде одлучивало да ли је Република Српска држава, Инцко се сигурно о томе неће питати”, рекла је Мајкићева.

Потпредсједник Скупштине Републике Српске Милан Петковић рекао је да Српска, иако није призната као држава, има сва обиљежја државе и то се не може оспорити.

Он је оцијенио да Инцкова улога у БиХ није да буде тужибаба, који ће тужити шта се дешава у БиХ, јер међународна заједница и сама јасно види, ако то жели, каква је ситуација у БиХ.

“Нико овдје није нарушавао Дејтонски споразум за Дан Републике, а поготово ако се каже да Српска има елементе државе. Дан Републике Српске славио се и прије Инцка, а славиће се сигурно и послије његовог одласка из БиХ”, рекао је Петковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар