Главно РС и матица

Вучић: Србији је стало до добрих односа са БиХ, али имамо право да судимо онима који су убијали Србе

„МУЈАНОВИЋУ ЈЕ ПРЕСУДУ ИЗРЕКАО СУД КОЈИ ЈЕ НЕЗАВИСАН – ЈА ТОМЕ НЕМАМ ШТА ДА ДОДАМ“
  • „У региону постоји потреба да Србији сви лупају шамаре и мисле да могу да ударају као по џаку. А то су их неки навикли. Навикли су их они који су се плашили више једног текста у хрватским медијима и зато су трчали да се извињавају, а да и дан данас не знају за шта су се извињавали – да ли за `Олују`, `Бљесак`, Јасеновац, Јадовно, Пребиловце… Ја да се извињавам због тога, стварно не могу и нећу

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да му је веома стало до добрих односа са БиХ, али да то не значи да Србији неко треба да држи придике и да она нема право да процесуира оне који су убијали Србе, да би задовољавала интересе БиХ.

„За нас, свако ко је починио ратни злочин мора да одговара било да је Србин, било да је Бошњак“, нагласио је Вучић.

Коментаришући реаговања из Сарајева на пресуду Вишег суда у Београду којом је Хусеин Мујановић оптужен на 10 година затвора за злочине над Србима у Храсници 1992. године, он је навео да је у овом случају ријеч о Бошњаку који је одговоран за убиства ратних заробљеника српске националности.

„Суд, који је независан, донио је такву одлуку и ја немам шта томе да додам“, истакао је Вучић.

Он је на конференцији за новинаре у Београду рекао да Србија жели најближе односе са Бошњацима, те да ће он дати све од себе и уложити све да такви односи буду у будућности.

Вучић је навео да у региону постоји потреба да Србији сви „лупају шамаре“ и мисле да могу „да ударају као по џаку“.

„А то су их неки навикли. Навикли су их они који су се плашили више једног текста у хрватским медијима и зато су трчали да се извињавају, а да и дан данас не знају за шта су се извињавали – да ли за `Олују`, `Бљесак`, Јасеновац, Јадовно, Пребиловце… Ја да се извињавам због тога, стварно не могу и нећу“, поручио је Вучић.

Он је поновио да жели добре односе са Бошњацима и да ће уложити све што може да их направи бољим.

„Посебно што Сребреница није нешто чиме смемо и можемо да се поносимо. Али исто тако постоје ствари којима ни сви други не могу да се поносе. И зато немојте да нам држите придике, него сви злочинци нека одговарају без обзира којој вери и нацији припадају, а да наши народи живе у најбољим могућим, братским, пријатељским и комшијским везама и односима“, рекао је Вучић.

Виши суд у Београду јуче је првостепено осудио Хусеина Мујановића на 10 година затвора за ратни злочин над српским цивилима почињен 1992. године у логору Храсница код Сарајева.

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић данас је упутила протестну ноту Србији због ове пресуде.

Након тога, предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић позвао је на разговор амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића, а Турковићева амбасадора БиХ у Београду Аиду Смајић на консултације у Сарајево.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар