Коментари

Ћеранић: Није ли Комшић преко подгоричке „Побједе“ позвао на рушење уставног поретка БиХ?

ПОСЛИЈЕ СВЕЧАНОГ ДЕФИЛЕА У БАЊАЛУЦИ ПРЕМА СРПСКОЈ СУ ОДАПЕТЕ БРОЈНЕ ОТРОВНЕ СТРИЈЕЛЕ
  • Тренутни предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко КОМШИЋ: „Примарни задатак државе мора бити заштита грађана БиХ који живе под врстом фашистичке окупације. И овом приликом бих позвао НАТО трупе да изађу, прије свега, у повратничка мјеста у ентитету РС гдје Додикове фаланге пријете клањем и убијањем цивила. Уколико то не ураде, нећемо имати другог избора него да сами предузимамо мјере заштите грађана у тим дијеловима БиХ“
  • Политичарима попут Џаферовића су пуна уста приче о грађанској држави и суживоту, осуде „националистичких“ потеза српског руководства, а осуде изостану када се повратници са сиријског ратишта појаве у Бања Луци с намјером да провоцирају сукобе. Или када у Бужиму марширају паравојне формације уз вјерске покличе и заставе, познате из ратних времена
  • Изетбеговић је изјавио да ће исламске земље и Турска заштитити БиХ. Пуна уста приче о евроатланским интеграцијама, а онда исплива суштина политике – панисламизам. Пуна уста суверене, цјеловите БиХ – а затим слиједе позиви на интервенцију НАТО, прављење америчке и ЕУ „црне листе“
  • Истински проблеми се у БиХ гурају под тепих да би се говорило о раду званичника и институција Српске, за чије неутралисање се призивају НАТО, америчка администрација и ЕУ. Тако, баронеса Арминка Хелић, посланик у Дому лордова Велике Британије поручује из Лондона „да има рјешење за јаку БиХ: распоредити НАТО трупе да зауставе сецесионисте“

Пише: Предраг ЋЕРАНИЋ

КАО што је било и очекивано, након свечаног дефилеа поводом Дана Републике Српске, из Сарајева су према Бања Луци, умочене у отров, одапете многе стријеле. Тако је Шефик Џаферовић, члан Предсједништва БиХ свечани дефиле припадника МУП-а Српске упоредио са марширањем нацистичких одреда смрти. 

Џаферовић, а и други који олако и неосновано изговарају тешке ријечи, заборављају на националну структуру одреда смрти попут Црне легије и других по злу упамћених војних формација, нацистичких савезника током Другог свјетског рата. Црна легија је само у Старом броду у прољеће 1942. године извршила покољ 6000 српских цивила, а злочине је чинила и широм Босне и Херцеговине.

Заборавља Џаферовић и националну структуру јасеновачких жртава. Вјероватно се не сјећа ни злочина које је починио Ел Муџахид, јединица арапских добровољаца у саставу 7. муслиманске бригаде.

Политичарима попут Џаферовића су пуна уста приче о грађанској држави и суживоту, осуде „националистичких“ потеза српског руководства, а осуде изостану када се повратници са сиријског ратишта појаве у Бања Луци с намјером да провоцирају сукобе. Или када у Бужиму марширају паравојне формације уз вјерске покличе и заставе, познате из ратних времена.

Такви политичари не реагују ни на застрашујући говор мржње на друштвеним мрежама.

Политички покрет бившег вехабијског даије Санина Мусе под називом Вјера. Нада. Држава.није мировао поводом Дана Републике.

Није могло проћи ни без Бисере Турковић, министарке спољних послова БиХ, која је упутила протестну ноту амбасадама Србије, Кине и Русије чији су представници учествовали на свечаностима поводом прославе 9. јануара.

Бисера Турковић

Изетбеговић је изјавио да ће исламске земље и Турска заштитити БиХ. Пуна уста приче о евроатланским интеграцијама, а онда исплива суштина политике – панисламизам.

Пуна уста суверене, цјеловите БиХ – а затим слиједе позиви на интервенцију НАТО, прављење америчке и ЕУ „црне листе“ на којој би били грађани БиХ.

Основна порука коју је предсједник Србије упутио из Пријепоља била је „Срби и Бошњаци се неће тући“. Свакодневно се из Бања Луке емитују поруке сличног садржаја. Доминирају позиви на политички дијалог и компромис. Узалуд.

Из Сарајева одзвањају пријетње ратом.

Шта рећи о ратнохушкачкој изјави Жељка Комшића, уз Џаферовића другог бошњачког члана Предсједништва БиХ, за црногорску Побједу: „Примарни задатак државе мора бити заштита грађана БиХ који живе под врстом фашистичке окупације. И овом приликом бих позвао НАТО трупе да изађу, прије свега, у повратничка мјеста у ентитету РС гдје Додикове фаланге пријете клањем и убијањем цивила. Уколико то не ураде, нећемо имати другог избора него да сами предузимамо мјере заштите грађана у тим дијеловима БиХ“.

Личи ли Вам ово на позив за рушење уставног поретка БиХ?

Да ли ће Тужилаштво БиХ отворити истрагу и формирати предмет?

На кога мисли Комшић кад каже „да сами предузмемо мјере заштите грађана у тим дијеловима БиХ“?

Жељко Комшић

Ти су се сами јавили у виду Зелених беретки и Патриотске лиге, паравојних организација формираних у Сарајеву још 1990. и 1991. године, прије него је рат у БиХ и почео.

Фејсбук је упозорио Патриотску лигу да ће због говора мржње угасити њихов профил, на што је администратор скренуо пажњу сљедбеницима да ће добити упутства како и гдје да се оглашавају.

Из Српске домаћу и свјетску јавност континуирано упозоравају да се СДА није одрекла ратних циљева нити војне стратегије за овладавањем БиХ. Да под окриљем ове странке постоје нелегалне војне евиденције и ратни распоред, такође је у више наврата упозоравано.

Указивано је и да у међународним центрима моћи постоји план да се на територији БиХ обнови фамозна Исламска држава, снагом руског оружја угашена на сиријском пијеску. То би била нова прилика за дестабилизацију Балкана и ЕУ, за слабљење евра.

Стратегија хаоса и гласи: раздроби па поново стварај, на новим основама.

Инфраструктура параџемата (на коју је у више наврата указивала Исламска заједница БиХ) је одлична подлога за поменуту идеју. Неколико стотина повратника са сиријског ратишта такође је ту, у БиХ.

Да подсјетимо, њима су  за војни ангажман на страни Исламске државе и Ал Каиде, најпознатијих терористичких организација, изречене врло благе казне – углавном година дана затвора, а казна се могла откупити, тако да су многи сиријски ратници кажњени као да су ухваћени у џепној крађи. Стога и не чуди да покушавају испровоцирати сукобе.

Један од њих је позвао Бошњаке на намаз у подне 9. јануара у бањалучкој Ферхадији. Охрабрује реакција Исламске заједнице, односно бањалучког муфтије, који је у саопштењу за јавност тим поводом истакао да такви заштитници Бошњацима нису потребни и да Ферхат пашина џамија служи искључиво за вјерске обреде.

Босна и Херцеговина је под теретом многих безбједносних проблема: инфраструктура параџемата, повратници са сиријског ратишта, мигрантски таласи…

Истински проблеми се гурају под тепих, да би се говорило о раду званичника и институција Српске, за чије неутралисање се призива НАТО, америчка администрација и ЕУ. Тако, баронеса Арминка Хелић, посланик у Дому лордова Велике Британије поручује из Лондона „да има рјешење за јаку БиХ: распоредити НАТО трупе да зауставе сецесионисте.“

Млађани Адис Ахметовић, од прије неколико дана извјестилац Бундестага за Западни Балкан, такође има рјешење „како зауставити растући национализам у БиХ“. Е, сад, чији национализам, млади њемачки политичар се о томе није изјашњавао.

Да би имао успјешну политичку каријеру не би било згорег да проучи шта се на Западном Балкану дешавало током Другог свјетског рата, ко је ту био с ким и против кога је ратовао. Јер, кажу да је рат деведесетих у БиХ био само наставак тог рата.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар