Коментари

М. Тегелтија: На челу правосуђа БиХ – пет Бошњака, два Хрвата а – нико из Српске

УПОЗОРИО ДА ЈЕ ПОЛИТИЧКО САРАЈЕВО ОСВОЈИЛО СВЕ ГЛАВНЕ ФУНКЦИЈЕ
  • „Стварају привид да се сва правосудна памет и поштење у правосуђу концентрисало у Федерацији БиХ, док су сви људи из Републике Српске корумпирани, криминалци, лопови, пуни афера…“
  • „Ово очито представља пожељни модел такозване функционалне БиХ у визији Изетбеговића и Инцка. Нема аутентичних Срба из Републике Српске на управљачким позицијама и ‘мирна Босна’… Све ово је директна посљедица преношења политичких битака из Републике Српске на ниво БиХ у намјери да се путем правосудног апарата БиХ произведе промјена власти у Републици Српској“

ПОЛИТИЧКО Сарајево потпуно је овладало правосуђем на нивоу БиХ истјеривањем Срба и представника Републике Српске са челних позиција у Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС), изјавио је Срни бивши предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија.

Тегелтија је указао да је избор руководства ВСТС-а незаконит, као и да је избор предсједника Савјета довео до тога да од осам руководних позиција у правосуђу на нивоу БиХ данас буде пет Бошњака, два Хрвата, један из реда осталих и ниједан Србина или неко други из Републике Српске.

„Према овоме изгледа да се сва правосудна памет и поштење у правосуђу концентрисало у Федерацији БиХ, док су сви људи из Републике Српске корумпирани, криминалци, лопови, пуни афера…“, рекао је Тегелтија.

Он сматра да реченица Бакира Изетбеговића о Србима као лошем народу и Валентина Инцка о српском народу као народу на погрешној страни историје добијају своју стварну димензију на терену правосуђа БиХ, јер се овим избором у ВСТС показује да се „Србима као таквима и Републици Српској не смије дозволити руковођење на нивоу БиХ, уколико не спроводе политике политичког Сарајева“.

„Ово очито представља пожељни модел такозване функционалне БиХ у визији Изетбеговића и Инцка. Нема аутентичних Срба из Републике Српске на управљачким позицијама и ‘мирна Босна'“, истакао је Тегелтија.

Тегелтија је оцијенио и да је све ово директна посљедица преношења политичких битака из Републике Српске на ниво БиХ у намјери да се путем правосудног апарата БиХ произведе промјена власти у Републици Српској.

Прегласавањем српских чланова, за предсједника са четворогодишњим мандатом, ВСТС изабрао је Халила Лагумџију, умјесто Милана Тегелтије, који је у децембру прошле године поднио оставку.

Лагумџија, судија Суда БиХ, добио је осам гласова, наспрам седам колико је освојио судија окружног суда у Бањалуци Срђан Форца, који је претходно изабран на упражњено Тегелтијино мјесто у Савјету.

За потпредсједнике Савјета изабране су Биљана Симеуновић из реда српског народа и Санела Горушановић Бутиган која се изјашњава као Хрватица.

Овим чином Срби су потпуно и неуставно елиминисани са челних позиција из правосудних институција на нивоу БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар