Коментари

Пророковић: За БиХ је Шмит апсолутно неважан, у мери у којој је и БиХ за ЕУ небитна

„НЕМАЧКИ ТУРИСТА“ ВЕЋ САДА ЈЕ У ГОРОЈ ПОЗИЦИЈИ ОД ОНЕ У КОЈОЈ ЈЕ БИО ЊЕГОВ ПРЕТХОДНИК ИНЦКО
  • За разлику од Инцка, Кристијан Шмит је већ сада изгубио могућност да уради било шта. Једино са чим је још како-тако располагао, а то је мит о „јаким леђима“, ишчезао је након јунског самита ЕУ – Западни Балкан и више га није могуће реконструисати
  • Већ стижу поруке и са западне стране да украјинску територију треба жртвовати због мира. Којој се то онда Украјини, за разлику од БиХ, отвара европерспектива, у којим границама? Коловође ове одлуке, писци образложења за кандидатски статус Украјине, седе у Берлину, то су исти они људи који су у Сарајево послали Шмита. То су она „јака леђа“!
  • Не постоји више ни маневарски простор да се терет кризе или свака глупост пребацује на плећа било кога у БиХ, у Сарајеву, Бања Луци, Мостару…

Пише: Душан ПРОРОКОВИЋ

ИЗГЛЕДАЛО је да од Валентина Инцка не може горе. Изгледало је и да Кристијан Шмит долази са „јаким леђима“, без обзира што је његова формална позиција гора. Кад оно – међутим.

Инцко, човек без ауторитета и међународни представник без значаја, најскупље плаћени европски пензионер, макар се може похвалити да је ето на крају мандата искористио фамозна Бонска овлашћења како би ојачао позицију Сарајева науштрб Бања Луке. У којој мери, са каквим последицама, колико је то спроводљиво и како се показало – то су неке друге теме.

За разлику од њега, Шмит је већ сада изгубио могућност да уради било шта. Једино са чим је још како-тако располагао, а то је мит о „јаким леђима“, ишчезао је након јунског самита ЕУ – Западни Балкан и више га није могуће реконструисати.

Оно што се одиграло заправо је и Сарајеву показало колико је самозвани високи међународни представник небитан, апсолутно неважан.

Како је то могуће да две земље – Украјина и Молдавија, да се на страну ставе територијални спорови и теме Донбаса, Крима, Придњестровља, које су на фамозном путу евроинтгерација урадиле далеко мање – добију статус кандидата, а да за БиХ и даље важе нека стара условљавања? Чему сада смешна образложења како су кривци заправо у СНСД и ХДЗ јер су „обарали важне законе“?

Истовремено, у препоруци за Украјину стоји: „Тежња за чланством у Европској унији већ дуги низ година представља важан приоритет за Украјину, њене власти и грађане.То је био основни мотив за демократске промене током протекле деценије и покретач низа кључних реформи заснованих на европским вредностима.“

Након тога се и додаје: „Све у свему, што се тиче политичких критеријума, Украјина је добро напредовала у постизању стабилности институција које гарантују демократију, владавину права, људска права и поштовање и заштиту мањина.“

Стабилност институција које је актуелни председник Владимир Зеленски пре три године током предизборне кампање описивао као екстремно корумпиране!? И, захваљујући томе победио!

Владавина права у земљи која је одбијала да спроведе обавезујуће резолуције СБ УН и тако отвори простор за мировни процес?

Владавина права у царству олигарха?

Људска права и поштовање и заштита мањина у земљи која је допала у ратно стање управо због непоштовања свих тих ствари!? Усвајање расистичких закона, онемогућавање политичких неистомишљеника да се кандидују, несметано функционисање неонацистичких организација које су имале још и своје паравојне формације!

Бакљаде украјинских неонациста у Кијеву

И о томе је говорио Зеленски, само пре кандидатуре и кампање, као глумац и хумориста, провлачећи ове тезе у својим стенд-ап комедијама.

При свему томе, ко може гарантовати да ће Украјина постојати у овим границама?

Већ стижу поруке и са западне стране да украјинску територију треба жртвовати због мира.

Којој се то Украјини отвара европерспектива, у којим границама?

Коловође ове одлуке, писци оваквог образложења седе у Берлину, то су исти они људи који су у Сарајево послали Шмита. То су она „јака леђа“!

Шта је урадио Шмит да и БиХ стекне статус кандидата? Да ли се уопште ангажовао у целој ствари? Шта су у том погледу учинили његови претходници? Која је сврха њиховог вишедеценијског бављења босанско-херцеговачким системом ако су дозволили да у стабилности институција, демократији, владавини права и људским правима ова и оваква Украјина толико одмакне БиХ?

Кристијан Шмит (Фото: Армин Дургут / PIXSELL)

За шта су примали стотине хиљаде евра?

Не постоји медијска кампања која може објаснити овакав исход, не постоје пасионирани НВО еврофанатици који могу смислено образложити како се до овога стигло.

О политичарима, било домаћим или бриселским тек не треба трошити речи.

Не постоји више ни маневарски простор да се терет кризе или свака глупост пребацује на плећа било кога у БиХ, у Сарајеву, Бања Луци, Мостару.

За будућност БиХ, Кристијан Шмит је небитан, апсолутно неважан, у истој оној мери у којој је и БиХ за ЕУ небитна, апсолутно неважна.

Да им је БиХ битна и важна, макар би је формално ставили у ранг Украјине. Не би се ово политичко мрцварење наставило.

Поред спроног статуса за Републику Српску, пошто је високи представник за један ентитет, Шмит сада има и проблем политичког легитимитета у целој БиХ, у оба ентитета.

За претпоставити је да ће се он и даље батргати, доказивати и себи и другима како се за нешто пита, да је битан и важан, чекајући јесење изборе и мешетарећи колико год може не би ли утицао на изборни резултат. Остаје то једина сврха ангажмана.

Али, шта ће после избора, то је у овом тренутку итекако неизвесно. Јер, његова позиција је већ данас гора од оне коју је имао Валентин Инцко.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар