Одабрано Свијет

Амерички режим у Скопљу блокирао сву имовину главне македонске партије ВМРО-ДПМНЕ

А НОМИНАЛНИ ШЕФ РЕЖИМА – ЗОРАН ЗАЕВ – ЈЕДИНИ ЈЕ ПОЛИТИЧАР У ЗЕМЉИ АБОЛИРАН ЗА КРИМИНАЛ
  • Потпуно очекивано, генерални секретар ВМРО-ДПМНЕ Игор ЈАНУШЕВ поводом удара на партију рекао: „Ово је кулминација политичког прогона од стране однарођене и криминалне власти. Пошто нису успјели преко разних притисака и уцјена да скрши ВМРО-ДПМНЕ и њено актуелно раководство, сада су кренули да жестоко  злоупотребљавају институције“

КРИВИЧНИ суд у Скопљу потврдио је данас да је привремено блокирао имовину ВМРО ДПМНЕ, међу којима и зграду у којој је сједиште највеће македонске опозиционе партије.

ВМРО ДПМНЕ је судском одлуком онемогућена да изнајми или прода такозвану „Белу палату” у Скопљу, чија је процијењена вриједност, према медијима, 14 милиона евра, као и још 68 објеката купљених између 2013. и 2015. и процијењених на 3,5 милиона евра.

Привремена мјера обезбјеђивања имовине ВМРО ДПМНЕ је донета на захтјев Специјалног тужилаштва за прислушкиване разговоре, да би се спријечила продаја или изнајмљивање имовине док не буде окончан случај „Талир” – нелегално финансирање партије.

У случају „Талир”, који је у мају 2017. отворило Специјално тужилаштво за прислушкиване разговоре, за нелегално финансирање и прање пара у периоду од 2009. до 2015. осумњичено је 14 тадашњих функционера странке на челу са предсједником Николом Груевским, који је тада био и премијер Македоније.

Прије неколико дана лидер партије Христијан Мицкоски је рекао је да се размишља о изнајмљивању или продаји „Беле палате”.

По Специјалном тужилаштву, судском мјером се „забрањује отуђивање и давање под закуп укупно 69 некретнина, међу којима је и сједиште странке, с обзиром да постоји могућност да та имовина буде отуђена до завршавања поступка”.

Потпуно очекивано, генерални секретар ВМРО-ДПМНЕ Игор Јанушев поводом удара на партију рекао је: „Ово је кулминација политичког прогона од стране однарођене и криминалне власти. Пошто нису успјели преко разних притисака и уцјена да скрше ВМРО-ДПМНЕ и њено актуелно раководство, сада су кренули да жестоко  злоупотребљавају институције. Једини за криминал аболирани политичар – Зоран Заев – зна да је ВМРО-ДПМНЕ  посљедњи бедем заштите државних и националних интереса и зато не бира средства да себи рашчисти терен за распродају свега македонског и за општи грабеж који Заев и картел око њега управо реализују. Зато је и потегао своје посљедње адуте – партијско специјално јавно тужилаштво и клијентелистички суд да преко њих замрзне имовину ВМРО-ДПМНЕ“.

Јанушев је указао да се по први пут и у Македонији и у Европи замрзава имовина једне опозиционе политичке партије:

– Ово су демократија и демократски принципи за које се залажу Заев и СДСМ који настоје да умртве свако другачије мишљење и забране свако политичко дјеловање које није усаглашаено са антидржавном политиком Заева.

Јанушев је посебно нагласио да ВМРО-ДПМНЕ као правно лице уопште није осумњичена ни за шта у поступку у којем јој се замрзава имовина.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар