Одабрано Свијет

Бела кућа прогласила победу над Исламском државом у Сирији, Москва и Дамаск тврде да је то – блеф

ПЕНТАГОН РАДИ НА СТВАРАЊУ ТАМПОН-ЗОНЕ НА СЕВЕРОИСТОКУ СИРИЈЕ ПОД КОНТРОЛОМ САД
  • МОСКВА: „Саопштење Вашингтона о потпуном ослобађању територије Сирије од Исламске државе није уверљиво. У Сирији још делују хиљаде њених припадника“
  • ДАМАСК: „Нема никакве ‘Исламске државе’. Почнимо од назива, ње никада није ни било. Она није исламска, а није ни држава. То је хрпа терориста из целог свита који су дошли у Сирију преко границе из суседних држава. Спонзорисале су их међународне обавештајне службе, међу којима су ЦИА и Британци“

БЕЛА кућа саопштила је да је Исламска држава поражена у Сирији и да нема више територија које су под контролом екстремиста.

Међутим, из Москве и поручују да тим тврдњама не треба веровати и да је то саопштење „блеф Америке“.

Сиријски званичници иду још даље и износе оптужбе на рачун Америке и Британије.

Портпаролка Беле куће Сара Сандерс саопштила је у име свог државног врха да је „цела територија Сирије сто одсто ослобођена од терориста“.

Сандерс је указала да је председника САД Доналда Трампа управо о томе „управо обавиестио министар одбране САД Патрик Шенахан“.

Она је новинарима – који су се налазили у Трамповом председничком авиону – показала мапу Ирака и Сирије на којој се види да терористичка групација Исламска држава више не контролише ниједну област у региону  и да њен `калифат` више не постоји.

Министарство иностраних послова Русије одреаговало је муњевито преко једног свог функционера и упозорило:

„Саопштење Вашингтона о потпуном ослобађању територије Сирије од Исламске државе није уверљиво. У Сирији још делују хиљаде њених припадника“.

Москва је истовремено указала су Сједињене Државе већ помпезно објављивале да повлаче трупе из Сирије, а да ни до данас нису представиле ни план тог повлачења.

И амбасадор Сирије при Уједињеним нацијама Башар Џафари је оценио да је саопштење САД о коначној победи над терористима Исламске државе блеф.

„То је блеф. Нема никакве ‘Исламске државе’. Почнимо од назива, ње никада није ни било. Она није исламска, а није ни држава. То је хрпа терориста из целог свита који су дошли у Сирију преко границе из суседних држава. Спонзорисале су их међународне обавештајне службе, међу којима су ЦИА и Британци“, рекао је Џафари на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, сва саопштења САД о Исламској држави су неверодостојна.

Џафари је додао да се терористи ИД и даље налазе у кампу „Рукбан“, под заштитом САД.

„С Исламском државом у Сирији још није готово… Русија и Сирија се једине истински боре против Исламске државе, а не САД и њихови савезници“, нагласио је Џафари.

Трамп је победу Америке над Исламском државом најавио још у децембру и најавио „скоро повлачење америчке војске из Сирије“.

Отада је то „скоро“ неколико пута пролонгирано.

У међувремену је Пентагон почео да ради на плану тампон-зоне на североистоку Сирије у чије функционисање би, уз 1.500 америчких војника, били укључени и припадници армија неких европских држава.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/bela-kuca-problasila-pobedu-nad-islamskom-drzavom-u-siriji-moskva-i-damask-tvrde-da-je-to-blef

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар