Одабрано Свијет

Ердоганов савјетник: Ако сиријска армија узме у заштиту Курде – то ћемо сматрати објавом рата

ХУЛУСИ АКАР: НАСТАВЉАМО ОПЕРАЦИЈУ АКО СЕ КУРДИ НЕ ПОВУКУ У ПРЕОСТАЛА ЧЕТИРИ ДАНА

Јасин Актај

  • Јасин АКТАЈ: Анкара може измијенити позицију само уколико сиријска армија да гаранције да на територијама уз границу са Турском неће бити курдских војних формација. Наша војска ће напустити Сирију чим на цијелој њеној теритоорији буду успостављени мир и безбједност. Турска не отима туђу земљу“

МИНИСТАР одбране Турске Хулуси Акар изјавио је да је Анкара спремна да настави операцију у Сирији Извор мира“ ако курдски одреди из Снага народне самоодбране не напусте зону безбједности.

Акар је овако наступио у турском граду Кајсери. Притом је подсјетио да Курди за напуштање зоне имају још само четири дана.

Међутим, Турска не жели да диктира само сиријским Курдима него и влади у Дамаску на чијој се територији њена армија незаконито налази.

Јасин Актај, савјетник турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, поручио је званичном Дамаску да ће Турска појаву јединица сиријске армије у градовима и областима које напуштају Американци сматрати објавом рата уколико те јединице буду штитиле курдске одреде.

Актај је – нема сумње, говорећи у Ердоганово име – био сасвим јасан:

Ако сиријски режим жели да уђе у Манбиџ, Ајн-ал-Араб (Кобани) и Камишли и да заштити курдске одреде – ми ћемо то сматрати објавом рата Турској и услиједиће наш пропорционални одговор“.

Додао је да Анкара позицију коју је изнио може измијенити само уколико сиријска армија да гаранције да на територијама уз границу са Турском неће бити курдских војних формација.

Актај је посебно нагласио:

„Наша војска ће напустити Сирију чим на цијелој њеној територији буду успостављени мир и безбједност. Турска не отима туђу земљу“.

Актај је потврдио да се врх Турске са Мајком Пенсом и Мајком Помпеом договорио да турска зона безбједности на сјеверу Сирије буде широка 32 километра, а дугачка 444.

Међутим, одмах је себи `скочио у уста`, рекавши да ће у `зону` ући сиријске провинције Рака и Деир-ез-Зор:

„Дубину зоне одредиће Турска. Ми ћемо са САД поводом зоне сарађивати – као две чланице НАТО“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар