Одабрано Свијет

ЕУ добија мрежу брзих пуњача за електромобиле – од Португала до Пољске

ВЕЋ ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ПРВИХ 300 СТАНИЦА – РАСТОЈАЊЕ МЕЂУ ЊИМА 120 km У ПРОСЈЕКУ
  •  Компанија Тесла само у Европи има 1.229 станица са 9.623 брза пуњача. „Ајонити“ – за једничка фирма европских проиизвођача –  користи стандардизовани, европски пуњач од 350 киловата, што је три пута више од Теслиних. Тренутно ниједан ауто не може у потпуности да искористи толику снагу, али Порше за наредну годину планира спортски модел који ће с 15-минутним пуњењем моћи да се вози 400 километара

НЕКИ од највећих европских произвођача аутомобила желе да побољшају коришћење електричних кола и подстакну њихову продају успостављањем мреже станица за брзо пуњење батерија аутомобила на путевима, с идејом да возачи накаче аутомобил на пуњач, пуне неколико минута умјесто неколико сати и наставе пут.

Циљ је да се таква мрежа успостави од Норвешке до југа Италије и од Португалије до Пољске.

За произвођаче аутомобила, међу њима Фолксваген, БМW, Дајмлер и Форд, много је на коцки. Њихово заједничко улагање, фирма „Ајонити“, жели да постави мрежу на време да би била на услузи генерацији електричних аутомобила која на тржиште стиже сљедеће године. Такође, желе да поврате дио тржишта луксузних електричних кола од Тесле, који већ има сопствену мрежу пуњача.

Основна идеја је да се електрична кола одвоје од стереотипа по којем се полако пуне преко ноћи, у гаражама, и користе се за кратке вожње.

„Ајонити“ је прву станицу за пуњење отворио 17. априла на аутопуту код малог мјеста Нидерцисен у Њемачкој. Тај и још пет брзих пуњача ће до 31. маја бити бесплатни, а струја ће се каније наплаћивати. План компаније је да струју добија из обновљивих извора.

Фирма је склопила договоре за око 300 локација, а просјечна раздаљина између њих ће бити 120 километара.

Компанија Тесла је показала да инфраструктура за пуњење батерија доприноси продаји возила. Тесла само у Европи има 1.229 станица са 9.623 брза пуњача. Међутим, Теслин пуњач је јединствен док „Ајонити“ користи стандардизовани, европски пуњач.

„Ајонити“ рачуна на 350 киловата снаге својих пуњача, што је три пута више од Теслиних.

Тренутно ниједан ауто не може у потпуности да искористи толику снагу, али Порше за наредну годину планира спортски модел који ће с 15-минутним пуњењем моћи да се вози 400 километара.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар