Одабрано Свијет

Путин лидерима G7: Изволите, биће нам драго да вас видимо у Москви

ИНВЕНТИВАН ОДГОВОР ЈЕР ЈЕ G8 ПРЕСТАЛА ДА ПОСТОЈИ ЗБОГ ЗАПАДНОГ БОЈКОТА ЊЕНОГ САМИТА У РУСИЈИ

Руски лидер говори на самиту Шангајске организације за сарадњу

  • Од сигнала водећим западним земљама много је значајније што је руски лидер са самита ШОС поручио да је пројекат Великог Евроазијског партнерства – на коме раде Русија и Кина – отворен за све земље те организације

ОЧЕКИВАЛО се да ће Владимир Путин одреаговати на иницијативу Доналда Трампа да се Русија врати у клуб водећих држава свијета, да се поново успостави G8. Али, одговорио је – на инвентиван и прилично неочекиван начин.

Лидерима земаљаG7 поручио је да су добродошли у Москву.

Изговорио је, заправо, ово: „Биће нам драго да их видимо у Москви… Ми из G7 нисмо излазили. Колеге из G7 напросто су одбиле да (2014-те) дођу на самит у Русији. Дакле: изволите, биће нам драго да вас видимо у Москви“.

Избјегао је, дакле, свако изјашњавање у стилу: свиђа ми се Трампова идеја, радо ћемо се вратити у G7… Штавише, послао им је сигнал, али и поруку: нама није важна G7, али хајде да преговарамо и сарађујемо.

Сви лидери G7 – осим Трампа, Терезе Меј и Ђузепе Контеа –били су након 2014-те у Москви или Сочију.

Путин је данас пуким „брбљањем“ назвао оптужбе на рачун Москве изнијете на самиту G7.

Путин је на самиту ШОС, у кинеском граду Ћингдау, рекао новинарима да су тврдње чланица G7 о дестабилизујућим активностима Русије потпуно неутемељене, као и оптужбе за умијешаност Москве у тровање британског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке у Великој Британији.

Међутим, много је значајније што је са самита ШОС поручио да је пројекат Великог Евроазијског партнерства – на коме раде Русија и Кина – отворен за све земље те организације.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар