Одабрано Свијет

Радев: Трамп тражи да сви у NATO одмах војне трошкове подигну на 2 одсто свог БДП, а потом- на 4 одсто

NATO ОЧЕКИВАНО УПУТИО ПОЗИВ МАКЕДОНИЈИ ЗА ОТПОЧИЊАЊЕ ПРЕГОВОРА О ЧЛАНСТВУ
  • На бриселском самиту алијансе донијета најављивана одлука о формирању до 2020-те 30 батаљона и 30 авио-ескадрила спремних да за највише 30 дана ступе у борбу
  • Јенс СТОЛТЕНБЕРГ: „Ситуација око Сјеверног тока-2 није у надлежности NATO. То је питање о којем одлучују државе. Ми не признајемо присаједињене Крима Русији. Ми не прихватамо руску пропаганду и дејства у сајбер-простору, нити мијешање у туђе изборе, а видјели смо и инцидент у Солзберију, али све ово не сматрам аргументима за изолацију Русије“

КАКО се и очекивало, NATO је са самита у Бриселу упутио позив Македонији за почетак преговора о чланству.

Такође очекивано, алијанса је навела да Македонија може постати њена 30-та чланица када буде ријешено питање око имена.

Али, прилично неочекивано – иако је савезницима већ више поручио да морају да више троше на одбрану и NATO – амерички предсједник Доналд Трамп затражио је од европских држава-чланица да војне расходе повећају до 4 одство свог БДП.

Ово је новинарима открио бугарски предсједник Румен Радев. Додао је да је Трамп говорио први и да је био резолутан: до два одсто БДП одмах, а потом – до 40 одсто.

Радев је посвједочио и ово: „Предсједник САД објавио је те проценте и напустио самит. Шефови делегација осталих земаља нису се освртали на њих“.

Бугарски предсједник је са своје стране указао: „NATO није берза на којој се купује безбједност, али је Трамп у праву да све државе морају више издвајати за одбрану. По мојој Бугарској се такође види колико државе чланице нерадо повећавају војне издатке. Мислим да ће се притисак САД на овом плану наставити. С обзиром и на трансатлантску нестабилност – потребан нам је дијалог са Москвом“.

На бриселском самиту је донета најављивана одлука о формирању до 2020-те 30 батаљона и 30 авио-ескадрила спремних да за највише 30 дана ступе у борбу.

Ово је објавио генерални секретар NATO Јенс Столтенберг и навео да ће бити формирана и два нова штаба алијансе – у Њемачкој и САД.

Столтенберг је, иначе, послије првог дана самита саопштио:

„Ситуација око Сјеверног тока-2 није у надлежности NATO. Међу савезницима поводом тог гасовода постоје разногласја. Одлуке поводом Сјеверног тока-2 нису у надлежности NATO. То је питање о којем одлучују државе.“

Столтенберг је изговорио још нешто што је нови тон у функционисању западног војног савеза:

„Ми не признајемо присаједињене Крима Русији. Ми не прихватамо руску пропаганду и дејства у сајбер-простору , нити мијешање у туђе изборе, а видјели смо и инцидент у Солзберију, али све ово не сматрам аргументима за изолацију Русије“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар