Одабрано Свијет

Вилијамсон смењен и зато што је тврдио да Меј има дијабетес и да није у стању да води владу

ПРЕМИЈЕРКА ОДБИЛА ЊЕГОВ ПРЕДЛОГ ДА ЛОНДОН ПОШАЉЕ РАТНЕ БРОДОВЕ У ЈУЖНО КИНЕСКО МОРЕ
  • Гевин ВИЛИЈАМСОН све пориче, али је осумњичен да је на тај начин разговарао са „неким колегама из врха партије“. Приписује му се да је исто рекао „за време једног ручка“. Није га, иначе, оцинкарио онај из врха партије са киме је разговарао већ је наводно њихов разговор „случајно чуо“ други функционер конзервативаца који је о томе обавестио Терезу Меј
  • Имао и план да британске трупе пошаље да у пет афричких земаља војном силом штите дивље животиње. И то је било одбгијено, а он је на једном документу исписао увредљиве речи на рачун председнице владе

ПРАВИ разлог смењивања министра одбране Велике Британије Гевина Уилијамсона је оно што је у приватним разоворима говорио о здравстбвеном стању премијерке Терезе Меј- објавио је The Sunday Times.

Лондонски лист у свом недељном издању као други разлог наводи: „Вилијамсон је намеравао да британску армију увуче у војне операције у иностранству“.

Све ово је наводно „процурило“ из врха владајуће Конзервативне партије, The Sunday Times прецизира да је Вилијамсон тврдио да Меј има дијабетес и да због тога више не може бити на челу британске владе.

Вилијамсон све пориче, али је осумњичен да је на тај начин разговарао са „неким колегама из врха партије“. Приписује му се да је исто рекао „за време једног ручка“.

Вилијамсона није оцинкарио онај из врха партије са киме је разговарао већ је наводно њихов разговор „случајно чуо“ други функционер конзервативаца који је о томе обавестио Меј.

Ово се издогађало, тврди лист, неколико недеља пре „скандала са цурењем информација са седнице (британског) Савета безбедности“, што је Меј искористила као формални разлога за смењивање.

Вилијамсон је – како се сада разоткрива – тражио да Лондон упути ратне бродове у Јужно Кинеско море, а када је Меј то одбила – он је на једном од службених докумената „написао нешто увредљиво на њен рачун“.

The Sunday Times наводи и да је у поседу „документа са заседања Савета безбедности“ на којем је смењени министар инсистирао да се британске трупе упуте у Африку да би учествовале у „операцији заштите дивљих животиња“.

Та операција је, по његовом плану, требало да обухвати пет афричких земаља, али лондонски лист наводи само четири – Зимбабве, Нигерију, Кенију и Египат.

Повод за смену било је заседање Савета на којем је – на иницијативу Меј – била донета одлука да се кинеској корпорацији Huawei дозволи да учествује у раду на некључним технологијама за британску мрежу мобилне телефоније пете генерације.

Та информација се појавила на страницама листа The Daily Telegraph. Са навођењем да Меј у томе нису подржала четири министра, међу којима су били и кључно – унутрашњих послова Саџид Џавид и иностраних Џереми Хант.

http://fakti.org/globotpor/vilijamson-smenjen-i-zato-sto-je-tvrdio-da-mej-ima-dijabetes-i-da-nije-u-stanju-da-vodi-vladu

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар