Odabrano RS i matica

Vujović: Do Dejtonskog sporazuma se teško došlo i ne treba ga mijenjati

ČLAN DELEGACIJE SRBIJE NA PREGOVORIMA OBJAVIO KNJIGU „POSLEDNJI LET IZ DEJTONA“
  • Nebojša VUJOVIĆ svjedoči da je u Dejtonu bilo predloženo da se Kosovu da visoka autonomija, takva da bi Albanci imaju svoje institucije, i da je  hotelu, nedaleko od baze gde se pregovaralo, sjedio je Ibrahim Rugova
  • Vujović navodi da je Milošević, kada je prijedlog pročitao, pocrvenio od bijesa i onda ga gađao tim papirima i kazao da u javnosti ne bi preživio takav potez

DIPLOMATA Nebojša Vujović, koji je bio član srpske delegacije u Dejtonu, ocenjuje da je sporazum koji je tamo postignut istorijski, navodeći da i srpska delegacija i američki delegati znaju kako se teško došlo do tog rešenja.

Kada su u pitanju navodi koji se odnose na „Dejton dva“, Vujović koji je prvi član delegacije Srbije koji je stigao u danas čuvenu vazduhoplovnu bazu „Rajt Paterson“ i poslednji koji je iz nje otišao u jesen 1995. godine, za RTV navodi da niko „ozbiljan i kvalifikovan ne govori o promeni Dejtonskog sporazuma“.

Vujović, koji je i autor knjige „Poslednji let iz Dejtona“, za Slobodana Miloševića kaže da je bio sjajan taktičar, ali slab strateg, kao i da će o njemu suditi istorija.

O papirima na kojima je predloženo da se na dnevni red u Dejtonu stavi i Kosovo, kaže da ih je njima Milošević gađao.

Navodi da je predloženo da se Kosovu da visoka autonomija, gde bi Albanci imali svoje institucije. U hotelu, nedaleko od baze gde se pregovaralo, sedeo je Ibrahim Rugova.

Vujović kaže da je Milošević to pročitao, pocrveneo od besa i onda ga gađao tim papirima i kazao da u javnosti ne bi preživeo takav potez.

O pismu Ričarda Holbruka, u kojem se Radovanu Karadžiću navodno garantuje da neće biti izveden pred Haški sud ukoliko se mirno povuče sa vlasti u RS, navodi da je to bio Holbrukov „manipulativan potez“.

Kaže da onaj ko razume američki establišment zna da to pismo ne može svako da napiše, ako nije predsednik SAD, državni sekretar, ili potpredsednik ukoliko predsednik nije u mogućnosti.

Prema njegovim rečima, to pismo napisao je pomoćnik sekretara i dodaje da je on na sudu rekao da ono ništa ne vredi.

Govorio je o tome kako su se u Dejtonu crtale mape, a ocenjuje i da je Milošević dobro ispregovarao kako Sarajevo ne bi postalo poseban entitet.

https://www.blic.rs/vesti/politika/vujovic-dejtonski-sporazum-istorijski-ne-treba-ga-menjati/jf44vtx

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar