Предсједник РС

Цвијановић: Велике жртве и велики идеали заслужују велико поштовање

У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ
  • Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: За цијели слободарски свијет ово је данас свети дан. Сигурно да наш народ припада том дијелу свијета. Ово треба да се обиљежава, памти, преноси на нове генерације да се никада једно такво зло не би појавило
  • Амбасадор Русије у БиХ Петар ИВАНЦОВ: Прије 75 година заједно смо побиједили фашизам и данас заједно рјешавамо задатке који су пред нама, нашим земаљана и Европом. Убијеђен сам да ћемо побиједити и у овим тешким околностима у којима се налази свијет

ПРЕДСЈЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да српски народ треба да буде поносан на своју прошлост и допринос који је дао у борби против великог зла – фашизма.

На обиљежавању Дана побједе над фашизмом Цвијановићева је истакла да будућим генерацијама морају бити показане вриједности и идеали због којих је било много жртава.

– Велике жртве и велики идеали заслужују велико поштовање, такав мора бити и наш однос према онима који су дали животе за слободу и допринос у борби против фашизма у Другом свјетском рату – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да Република Српска баштини ове вриједности и да је важно да будуће генерације поштују ове жртве, али и разумију снагу борбе и идеала за које су се они борили.

– Наравно да је и Европа извукла велику поуку из Другог свјетског рата и зато је након тога успоставила нови начин функционисања и заједништва на свом простору. Зато треба разумјети зашто се Дан побједе над фашизмом истовремено доживљава и обиљежава и као Дан Европе – навела је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да српски народ има разлога да се поноси учешћем и давањем доприноса у борби против зла какво је фашизам.

– За цијели слободарски свијет ово је данас свети дан. Сигурно да наш народ припада том дијелу свијета. Ово треба да се обиљежава, памти, преноси на нове генерације да се никада једно такво зло не би појавило – рекао је Чубриловић.

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов изразио је увјерење да ће свијет и данас заједно побиједити у тешким околностима пандемије као што је побиједио фашизам у Другом свјетском рату.

– Прије 75 година заједно смо побиједили фашизам и данас заједно рјешавамо задатке који стоје испред нас, наших земаља и Европе. Убијеђен сам да ћемо побиједити и у овим тешким околностима у којима се налази свијет – рекао је Иванцов.

Он је грађанима Републике Српске честитао Дан побједе над фашизмом.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар