Одабрано РС и матица

„Бесмртни пук“ и ове године и Бањалуци и Требињу и широм Србије

У БАЊАЛУЦИ „ПУК“ ЋЕ ПРОЋИ ОД ТРГА КРАЈИНЕ ДО ТРГА ПАЛИХ БОРАЦА
  • У Београду ће се у 10 часова учесници састати код Вуковог споменика и прошетати до Гробља ослободилаца

МАНИФЕСТАЦИЈА „Бесмртни пук“, одржана први пут у Русији 2014. године с циљем очувања личног сјећања на страдале у Другом свјетском рату, биће и ове године одржана у Србији и у Републици Српској.

Учесници ће у шетњи на Дан побједе 9. маја у више градова Србије носити фотографије чланова својих породица који су погинули у борби против фашизма.

Централни догађај биће шетња „Бесмртног пука“ у Београду у понедјељак, 9. маја.

– У 10 часова учесници ће се састати код Вуковог споменика и прошетати до Гробља ослободилаца Београда – рекао је за „Спутњик“ виши савјетник Руског дома у Београду Георгиј Енгелхарт.

Сат касније, они који желе да одају пошту погинулим рођацима – окупиће се у Нишу код логора „Црвени крст“, као и у Аранђеловцу.

Обиљежавање Дана побједе над фашизмом у Бањалуци, како је раније најављено, почеће у 10.30 часова у Парку Петра Кочића, формирањем колоне „Бесмртног пука“, а у 11 часова почеће марш „Бесмртног пука“ од Трга Крајине до Трга палих бораца.

Шетња ће бити одржана и у Требињу, гдје је окупљање заказано у вечерњим часовима код споменика војводи Луки Вукаловићу.

Енгелхарт наводи да су ово само неки од градова у земљи и окружењу у којима ће бити одржана манифестација „Бесмртни пук“, те истиче да ће се поштоваоци дјела погинулих и идеје антифашизма ове године окупити у десетинама мјеста у Србији.

Напомињући да је важно да се та борба не заборави у времену ревизије и фалсификовања историје на свим меридијанима, Енгелхарт је указао да су објективни разлози за то што је манифестација „Бесмртни пук“ постала традиционална у Србији.

– Прије свега, то је велико страдање српског народа у два свјетска рата, у Великом и Другом свјетском рату. Управо зато ваш народ има тај слух, осјећај и разумијевање за то шта значе те жртве. То је искуство које је заједничко нашим народима. То је још једна карика у ланцу историјског пријатељства које нас повезује – рекао је Енгелхарт.

Он је подсјетио да на шетњи у Београду традиционално учествују и представници руске Амбасаде у Србији.

Манифестација „Бесмртни пук“ са годинама је у Русији све масовнија, а одржава се и у другим земљама и не само у Европи.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар