РС и матица

Цвијановић: Очекујемо да Србија подржи Српску у борби за правду поводом именовања високог представника

ДРЖАВНИ И ПОЛИТИЧКИ ВРХ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 2. ЈУНА СА РУКОВОДСТВОМ СРБИЈЕ
  • Ми желимо да се прекине експериментални приступ међународне заједнице према БиХ јер сматрамо да урушава наш унутрашњи потенцијал, да се договарамо и преговарамо… Желимо и да штитимо међународно право јер оно подразумијева Дејтонски споразум на основу којег и функционише БиХ
  • „Погађа нас и чињеница да се сви оглуше о оно што је написано а онда амбасадори у Савјету за имплементацију мира (ПИК), који није препознао Дејтонски споразум, доносе одлуке судбоносне за будућност цијелог овог простора, а то значи оба ентитета

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да очекује да ће сутрашњи састанак са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду бити конструктиван и да ће Српска имати подршку Србије да се бори за правду, праведност и бољи живот.

– Србија има већ довољно својих терета, баласта и притисака и ми смо увијек свјесни тога. Желимо да Србији будемо подршка да прође кроз сва та тешка искушења која има, али исти тако знамо да и ми имамо подршку Србије да се боримо за оно што јесте и право и праведност и бољи живот у Републици Српској – истакла је Цвијановићева.

Она је рекла новинарима у Крупи на Уни да је захвална Србији на томе и додала да су састанци званичника Републике Српске и Србије увијек добри и конструктивни, те изразила увјерење да ће такав бити и сутрашњи на којем ће бити ријеч о спорном именовању новог високог представника у БиХ.

– Сматрам да ће састанак у Београду бити прилика да се пренесу најважније поруке за Републику Српску – истакла је Цвијановићева и додала да су институције Српске већ изнијеле свој став о Том питању низом скупштинских закључака али и кроз разговоре политичких партија.

– Ми желимо да се прекине тај експериментални приступ међународне заједнице према БиХ и сматрамо да то урушава наш унутрашњи потенцијал, да се договарамо и преговарамо и коначно желимо да штитимо међународно право јер оно подразумијева да имамо Дејтонски споразум на основу којег и функционише БиХ – рекла је предсједник Српске.

Она је нагласила да су те интервениције, експерименти и прилично произвољан приступ међународне заједнице значајно урушили реалне капацитете у БиХ, не само могућност да се договарају одређена рјешења, већ и да се напредује.

– Посебно погађа чињеница када се мимо одређених процедура дешавају тако важне ствари као што је на примјер именовање новог високог представника. Ми разумијемо да је високи представник дејтонска категорија, али исто тако разумијемо да је он сметња нечему што ми зовемо европски пут ако он заиста и постоји. Тај пут не би требало да буде у сјени или под сјеном некаквог високог представника. Ми желимо партнерство са ЕУ ма како био дугачак тај пут – нагласила је Цвијановићева.

Она је указала да погађа и чињеница да се сви оглуше о оно што је написано и да онда амбасадори у Савјету за имплементацију мира (ПИК), које није никакво тијело које је препознао Дејтонски споразум, доносе тако важне одлуке које су судбоносне за будућност цијелог овог простора, а то значи оба ентитета.

У Београду ће сутра бити одржан састанак предсједника Србије Александра Вучића са предсједником Српске, предсједником Владе Радованом Вишковићем, предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем, српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, те представницима парламентарних странака у Српској.

Претходно је предсједник Српске упутила писмо предсједнику Србије у којем је затражила да организује састанак на којем ће бити разговарано о спорном именовању новог високог представника у БиХ.

Састанак ће бити одржан у згради Председништва Србије на Андрићевом венцу са почетком у 11 часова.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар