РС и матица

Додик: Да није пробијен Коридор живота – питање је да ли би Српске било

У ДУГОЈ ЊИВИ КОД МОДРИЧЕ ОБИЉЕЖЕНО ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ВЕЛИКОГ НЕ САМО ВОЈНОГ ПОДВИГА
  • „Никада нисмо одустали да Српска буде оно што је била 9. јануара… Српској се мора вјеровати јер она једина може да заштити Србе на овим просторима“
  • Предсједница Републике Српске Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Борци су ту борбу изнијели на својим леђима. Била је то борба за живот. Пробијањем спасоносног коридора се дошло до слободе. И зато ће ова битка остати трајно у нашим сјећањима“
  • Милорад ДОДИК: Завјет људи који воде Републику Српску је изградња аутопута Бањалука-Београд. Тај аутопут ће бити посвећен пробоју `Коридора живота`. Све ће бити завршено у наредних четири-пет година. У наредних мјесец дана почећемо дионицу од Раче до Бијељине и наставити да градимо даље. Нећемо стати са изградњом аутопутева у Републици Српској. Зато договарамо изградњу аутопута од Вишеграда који ће бити повезан са Србијом, до Источног Сарајева и Требиња

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да је прије три деценије пробијен коридор живота који је био кључан за Републику Српску.

“Да није било коридора, питање је да ли би било Српске. Имали смо генерале Талића, Симића, Келечевића, власт. Док се види Српска, овдје ће живјети Срби” рекао је Додик и додао да је Српска очувана у миру и поред свих изазова.

Пред Републиком су, истакао је, тешки изазови.

„Никада нисмо одустали да Српска буде оно што је била 9. јануара” рекао је Додик који је подвукао да се Српској мора вјеровати јер једина може да заштити Србе на овим просторима.

На Дугој Њиви надомак Модриче био је и Радован из Добоја, некадашњи припадник Војске Републике Српске.

За “Глас Српске” је рекао да је готово сваке године на обиљежавању пробоја Коридора.

Тај војни подвиг за народ овог краја, али и цијеле Републике је нешто за шта не постоји права ријеч да се опише.

„Кажу људи да смо се овим путевима изборили за слободу. Та ријеч је прескупа, па и најскупља, али за овај дан, који је остао урезан у сјећање свих нас овдје, нема ријечи праве јачине, ма ни у нашем лијепом српском језику” казао је уз поруку да српски народ, ма гдје био нема право да икада заборави јунске и све друге дане током којих је `92 године пробијан, али и брањен Коридор живота.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је да су борци ову борбу изнијели на својим леђима.

„Била је то борба за живот. Пробијањем спасоносног коридора се дошло до слободе. И зато ће ова битка остати трајно у нашим сјећањима” поручила је Цвијановићева.

Министар рада и борачко-инвалидске РС Душко Милуновић је нагласио да алтернатива није постојала.

„Имали смо јединствено политичко и војно руководство које је било свјесно опасности. Отишли смо у пробој Коридора и нико међу неколико десетина хиљада бораца није жалио ни да живот да за слободу народа” рекао је Милуновић.

Генерал у пензији Бошко Келечевић који је био дио команде је нагласио да је одлука била неминовна.

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић је нагласио да Српска остаје трајна и поносна, уз нагласак да се треба трајно сјећати.

На Дугој Њиви служен је парастос за страдале борце, а ни ове године није изостао марш 12 километара у знак сјећања на 12 беба које су умрле у бањалучком болничком центру због недостатка кисеоника.

То је и био кључни окидач за покретање војне операције “ Коридор 92”.

У небо је одлетјело и 12 бијелих голубова.

Цијене струје у Српској остаће на ниском нивоу

Додик је рекао данас да ће цијене електричне енергије у Републици Српској остати на ниском нивоу, јер Српска њима суверено влада.

”Све опет мора бити и економично, јер ако је повишена цијена нафте онда ће и трошкови производње струје расти. Тога морамо бити свјесни, али ће упркос томе цијене остати најниже у Европи”, рекао је Додик у Дугој Њиви код Модриче.

Он је подсјетио да је инфлација индукована и ствари нису исте као прије годину дана, али да институције Републике Српске предузимају различите мјере.

“Наша политика јесте да грађани у Српској имају јефитну струју. Оним што извозимо правимо баланс и имамо позитиван биланс”, додао је Додик.

Он је истакао да је завјет људи који воде Републику Српску изградња аутопута Бањалука-Београд.

„Тај аутопут ће бити посвећен пробоју `Коридора живота`. Све ће бити завршено у наредних четири-пет година, а потребне претпоставке смо предузели. У наредних мјесец дана почећемо дионицу од Раче до Бијељине и наставити да градимо даље”, навео је Додик.

Он каже да се неће стати са изградњом аутопутева у Републици Српској.

„Република Српска припада нама и зато договарамо изградњу аутопута од Вишеграда који ће бити повезан са Србијом, до Источног Сарајева и Требиња. Када то урадимо Република Српска ће добити конфигурацију коју желимо и биће далеко развијенија”, рекао је Додик.

Окупљање Срба око идеје која се зове Република Српска, каже Додик, гарантује нашу слободу и зато треба да се жртвујем.

„То ћу чинити док год живим и шта год будем радио мој завјет јесте Република Српска по сваку цијену”, закључио је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар