РС и матица

Комисија за злочине над Србима на КиМ прикупила више хиљада докумената

ДРЕЦУН: РАЗУМИЈЕМ ИНТЕРЕС САД ДА СЕ РАСВИЈЕТЛИ УБИСТВО БИТИЋИЈА, АЛИ НЕКА ПОМОГНУ ОКО УБИСТВА БРАЋЕ РИСТИЋ
  • Предсједавајући комисијом Милован ДРЕЦУН навео да у италијанској зони КФОР 223 злочина над Србима нису расвјетљена, а да је представница Амбасаде САД у Србији тражила списак потребних докумената, како би да покушала да дође до њих

РАДНА група Скупштине Србије за прикупљања чињеница и доказа у расвјетљавању злочина над Србима и припадницима других националних заједница на Косову је сакупила више хиљада докумената, рекао је данас њен предсједавајући, Милован Дрецун.

Он је послије састанка с представницима појединих амбасада и међународних организација, рекао новинарима да се поједини представници других држава нису одазвали „због тога што су уплашени“, иако је расвјетљавање тих злочина „обавеза и цивилизацијско достигнуће“.

„Присутнима смо презентовали шта је Радна група до сада урадила: направили смо јединствену, прецизну базу података злочина од 1998. до 2000. године, у оквиру које смо прикупили велики број валидних докумената… Та документација не оставља простор за било какву сумњу да су довољна да се покрену процеси и да се утврди ко је одговоран за те злочине“, рекао Дрецун.

Дрецун је навео да у италијанској зони КФОР-а, на примјер, 223 злочина нису расвјетљена, а да је представница Амбасаде САД у Србији на састанку тражила списак потребних докумената, како би да покушала да дође до њих.

Он је навео да су саговорнике упознали с документацијом која доказује организациону структура Ослободилачке војске Косова (ОВК), „што ће бити корисно за утврђивање командне одговорности“.

„Показали смо на основу документације да међународно присуство на Косову и Метохији располаже документацијом на основу које могу да се утврде неки нерасвјетљени злочини, али та документација није доступна јавности или онима који те злочине треба да расвијетле“, рекао је Дрецун.

Дрецун је казао да је документован и случај гробнице-бункера код Ђаковице са седам тијела, где је три пута рађено ископавање тијела.

„Тај драстичан случај показује неприхватљиво понашање међународног присуства на Косову и Метохији, зато што располажемо фотографијама убијених чланова породица, направљен је увиђај од стране шведског форензичког тима, а онда су тијела однета“, рекао је Дрецун и додао да се не зна где су та тијела покопана.

Казао је да Србија разумије интересовање САД да се разријеши убиство браће Битићи, али да Србија истовремено тражи од САД да разумију и помогну да се расвијетли убиство браће Ристић, нестале пошто су изашли из просторија КФОР-а у Гњилану.

Одговарајући на наводе да Берлин захтјева да Београд и званично призна Косово, Дрецун је казао да „то доводи у питање безбједност региона“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар