Одабрано РС и матица

Михајловић предложила да Србија са САД успостави стратешко партнерство какво има с Русијом

НЕЈАСНО ДА ЛИ ЈЕ – И КАДА - ВЛАДА СРБИЈЕ ДОНИЈЕЛА ОДЛУКУ О ПРЕЛАСКУ ТОГ „РУБИКОНА“
  • Нагласила да 140 година дипломатских односа Србије и САД „показују партнерство и пријатељство две земље“
  • Кристофер ХИЛ: Споразум о стратешком партнерству би умногоме олакшао заједничке пројекте, посебно у енергетском сектору, гдје је брзина јако важна

МИНИСТАРКА рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је у разговору са новим амбасадором САД у Београду Кристофером Хилом, да би за будућу сарадњу двије земље од велике користи било да имају закључен споразум о стратешком партнерству, какве Србија већ има са Руском Федерацијом, Кином, Француском, Италијом, УАЕ, Азербејџаном и Мађарском.

„Мислим да би споразум и са САД створио оквире за даље унапређење односа и реализацију заједничких пројеката. Желимо да развијамо што боље економске односе и да имамо још више америчких компанија које послују у нашој земљи“, навела је Михајловић, а пренијело је министарство.

Михајловић је истакла да је Србија данас политички и финансијски стабилна земља, отворена за инвестиције и посвећена дијалогу, економском повезивању и сарадњи и истакла да постоји простор за компаније из САД у реализацији нових пројеката.

Она и Хил су разговарали о економским односима двије земље, развоју енергетске инфраструктуре, регионалном повезивању, енергетској транзицији, новим америчким инвестицијама и побољшању пословног амбијента у Србији.

Михајловић је нагласила да 140 година дипломатских односа Србије и САД показују партнерство и пријатељство двије земље, као и да су у протеклих неколико година направљени важни кораци у унапређењу економске сарадње, наводећи као примјер изградњу Моравског коридора, првог пројекта у којем је главни извођач америчка компанија.

„Моравски коридор је највећи пројекат који заједно реализујемо, а који је започет у периоду док сам водила Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Урадили смо много у ресору рударства и енергетике, пре свега када је реч о изради законодавног оквира“, казала је министарка.

Додала је да је Србија у почетној фази енергетске транзиције.

„Потребни су нам нови капацитети, прије свега у електроенергетском сектору, јер 35 година нисмо изградили ниједан капацитет и више од 70 одсто енергије добијамо из термоелектрана. Приоритети су инвестиције у нове капацитете, повећање енергетске ефикасности и диверзификација у гасном сектору“, рекла је Михајловић.

Амбасадор САД Кристофер Хил је рекао да је највећа промjена економски напредак Србије и истакао да ће сарадња у области енергетике утицати на развој односа двије земље.

„Желимо да продубљујемо односе са Србијом на свим нивоима, политичком, економском, енергетском и да наставимо интензивније да радимо на унапређењу сарадње. Споразум о стратешком партнерству би умногоме олакшао заједничке пројекте, посебно у енергетском сектору, гдjе је брзина јако важна, како бисмо развијали пројекте у складу са технолошким достигнућима и како бисмо утицали на повећање енергетске безбjедности“, рекао је Хил.

На састанку је разговарано о диверзификацији у гасном сектору, изградњи енергетске инфраструктуре, потреби за новим енергетским капацитетима, као и енергетској безбjедности, посебно у свијетлу кризе у Украјини, објавило је министарство.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар