Одабрано РС и матица

Уставни суд БиХ дао зелено светло да се у срцу Европе појави армија вехабија

ДОЗВОЛИО ДА ВОЈНИЦИ НОСЕ БРАДЕ, О ПРАВУ НА ХИЏАБ – ОДЛУЧИЋЕ НАКНАДНО
  • Експерт за безбедност Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ: Познато је да је брада симбол вехабија, муџахедина и радикалних исламиста. Брадате вехабије са оружјем и униформом признате војне службе постају сада реалност у Европи. Изетбеговић је испунио сан свих муслимана у БиХ, а поготово радикалних, који су чекали дан када ће вехабије командовати војском БиХ. Срби и Хрвати сигурно неће примати наредбе од брадатог вехабије

УСТАВНИ суд БиХ утврдио је, одлучујући о захтеву Бакира Изетбеговића, председавајућег ДН Парламента БиХ, да су апсолутном забраном ношења браде војницима Оружаних снага БиХ, док су у служби и у униформи, прекршени право на приватни живот и право на слободу вере загарантовани Уставом БиХ и Европском конвенцијом.

Ова одлука у пракси ће значити да сви муслимански војници који желе да носе браду, то сада могу да ураде, али након што Оружане снаге измене Правилник о изгледу војника и истицању верских обележја.

Ипак, саговорници „Новости“ кажу да прихватање Изетбеговићеве апелације значи да се дефинитивно од Оружаних снага прави армија вехабија и муџахедина.

– У случају Изетбеговићеве апелације, не говори се о бради као естетском детаљу, већ верском. Познато је да је брада симбол вехабија, муџахедина и радикалних исламиста – каже за „Новости“ Џевад Галијашевић, експерт за борбу против радикалног ислама.

Према његовим речима, ова одлука је и јасна порука Европској унији да ће у срцу Европе сада имати исламску армију.

Џевад Галијашевић

– Брадате вехабије са оружјем и униформом признате војне службе постају сада реалност у Европи. Изетбеговић је испунио сан свих муслимана у БиХ, а поготово радикалних, који су чекали дан када ће вехабије командовати војском БиХ. Срби и Хрвати сигурно неће примати наредбе од брадатог вехабије – истиче Галијашевић.

Он додаје да се оваква одлука може гледати и на начин да је Изетбеговић подржао распад Оружаних снага на три дела и да је дошло време да сваки народ добије своју војску, а како је и написано у Дејтонском споразум.

Мирко Околић, заменик министра одбране БиХ, каже да ће одлука Уставног суда имати велике последице по Оружане снаге БиХ јер дефинитивно политичким одлукама мења се начин функционисања Оружаних снага БиХ.

– Оружане снаге нису обавезна служба. У њу се долази добровољно и прихватају се правила ОС БиХ. Сад очигледно свако може да намеће своја правила. Браде се неће још носити док се не измене правилници. Видећемо и ко ће да мери браде и какве ће браде сад желети да носе – истиче Околић.

Причу о угрожавању верских права у ОС БиХ покренули су Бошњаци, пре свега Емела Мујановић, која је војник ОС БиХ скоро десет година. Она годинама тражи да носи хиџаб.

Након што је одбијена пред судовима, појавио се Бакир Изетбеговић који је поднео апелације Уставном суду да се изјасни могу ли војници носити браде и хиџабе. Браде су добиле зелено светло, а о хиџабу одлука ће бити донета у наредном месецу.

https://www.novosti.rs/planeta/region/1062432/otvorili-vrata-vehabije-vojsci-kakve-posledice-odluke-ustavnog-suda-bih-udovolji-izetbegovicevom-zahtevu

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар