РС и матица

Вучић: Најважније је да се поштује Бриселски споразум и да се бар мало смањи лицемерје према Србији

„НАДАМ СЕ ДА ЋЕМО ПРОБЛЕМ РЕГИСТАРСКИХ ТАБЛИЦА РЕШИТИ УЗ ОЧУВАЊЕ МИРА“
  • Председник Србије позвао Србе на КиМ да остану мирни и да не наседају на провокације, нагласивши: „Сигуран сам да ћемо и из овог умети да испливамо, али што је доста, доста је, крај је понижењима и уценама и тактикама свршеног чина, тако да од сада, или спроводимо Бриселски споразум, или га не спроводимо, крај бајковитих прича је наступио
  • „Приштина из контекста целог Бриселског споразума извуче део који им се допада али зато ни по коју силу на кугли земаљској неће да примене оно што је суштина, а то је Заједница српских општина. А шта ће да буде када се на свим српским општинама на Косову појаве табле са на натписом Заједница српских општина. Јел ће да руше табле,  па то је потписано у складу са Бриселским споразумом или ће то да пусте… а шта ће да каже ту такозвана међународна заједница?!“
  • Београду остаје да се бориАли, нас газе, газе и газе и понављају да неће бити нове Републике Српске јер се то свиђа једном од њихових ментора или неколицини и то је суштина, а ми наставaљамо да се боримо
  • Открио да је одбио све наводно компромисне предлоге у вези са ситуацијом на Косову и рекао да неће ни да разговара о томе, али није навео од кога су предлози стигли, ни шта је било понуђено

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић вечерас је изразио увјерење да ће званични Београд успјети да исплива из проблема са Приштином у вези са регистарским таблицама, те изразио наду да ће то бити урађено уз очување мира и стабилности.

Вучић је на конференцији за новинаре у Предсједништву Србије нагласио да је било доста понижавања и уцјена и да је наступио крај бајковитих прича.

„Сигуран сам да ћемо и из овог умети да испливамо, надам се чувајући мир и стабилност, али што је доста – доста је, крај је понижењима и уценама и тактикама свршеног чина, тако да од сада, или спроводимо Бриселски споразум, или га не спроводимо, крај бајковитих прича је наступио“, рекао је он.

Додао је да је безброј пута Београд покретао питање продужења важности регистарски таблица, те да је, некoлико пута у Бриселу и он лично покушавао да разговара о томе.

„О томе говoримо већ шест месеци, годину дана, и у техничком и у главном дијалогу, упозоравамо и молимо представнике ЕУ, а они (Приштина) су дочекали своју прилику и рекли: ми не морамо никога да питамо и не морамо никога да слушамо“, рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, Београд то питање може да тумачи на свој начин, а Приштина на свој.

„Ни то није важно јер суштина је да је то извучено из контекста целог Бриселског споразума из кога ће они да извуку део који им се допада али зато ни по коју силу на кугли земаљској неће да примене оно што је суштина, а то је Заједница српских општина“, рекао је Вучић.

Упитао је и шта ће да буде када се на свим српским општинама на Косову појаве табле са на натписом Заједница српских општина.

„Јел ће да руше табле,  па то је потписано у складу са Бриселским споразумом или ће то да пусте… а шта ће да каже ту такозвана међународна заједница“, рекао је он.

Нагласио је да званичном Београду остаје да се бори као што се, како је истакао, и он борио и био уз свој народ.

„Али нас газе, газе и газе и понављају неће бити нове Републике Српске’’ јер се то свиђа једном од њихових ментора или неколицини и то је суштина, а ми наставaљамо да се боримо“, рекао је он.

Поновио је да Србима не треба никакво насиље и замолио их да буду мирни.

Одбио сам све предлоге, сутра о додатним потезима

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је одбио све наводно компромисне предлоге у вези са ситуацијом на Косову и рекао да неће ни да разговара о томе, али није навео од кога су предлози стигли, ни шта је било понуђено.

Он је додао да стрпљење Србије није безгранично, да се „на силу може све али да се Срби неће сагласити са тим потезима“.

„Уколико се настави угрожавање имовине Срба са севера Косова, позваћемо КФОР и НАТО да заштите животе и имовину српског живља, али погром из 2004. и прогон нећемо дозволити“, рекао је Вучић.

Најавио је да је сутра сједница Савета за националну безбедност, а да ће се прије тога састати са земљама квинте „да види шта хоће од њега“.

„Ми желимо компромисе, али најважније је да се поштују споразуми, да не постоје двоструки аршини и да се бар мало смањи стопа лицемерја према Србији“, рекао је Вучић.

Позвао је народ да не насједа на провокације, иако, како је навео „знају људи где су им снајперска гнезда, и које оружје имају“ .

Он је изразио наду да Србија неће морати да предузима економске мјере јер то неће бити добро за читав регион.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да Србија увијек мора да буде спремна да разговара и да иде на дијалог.

„Смисао дијалога сада не видим јер неко није објаснио човеку да покрaјина или држава, како год је звали, мора да поштује оно што потпише“, рекао је Вучић и додао да ће увек да одговори свима и да не жели да се додворава „зато што се ближе избори“.

Вучић је више пута критиковао Еулекс због изјаве да ће доћи да помогну ако их позове косовска полиција, и више пута питао „имају ли још неког да позову на ненаоружан народ“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар