РС и матица

Вучић распустио Скупштину и расписао ванредне парламентарне изборе за 17. децембар

ВЛАДА АНЕ БРНАБИЋ УКАЗАЛА И ДА ЈЕ ДИО ОПОЗИЦИЈЕ 11. СЕПТЕМБРА ЗАТРАЖИО ВАНРЕДНЕ ИЗБОРЕ
  • Влада Србије упутила му је „образложени предлог“ за расписивање избора у којем је навела да ће у постојећим околностима смањењити тензије које се стварају између супротстављених опција у друштву, афирмисати право на слободно изношење мишљења и ставова о одређеним политичким, економским и другим питањима, укључујући и даљу афирмацију европских вредности

Извор: РТРС

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић указом је распустио Народну скупштину и расписао ванредне парламентарне изборе за 17. децембар.

Указ о распуштању Народне скупштине, који ступа на снагу у тренутку објављивања у Службеном гласнику.

– На основу члана 109. став 1. и 5. Устава Србије, сходно члану 21. ставу 1. Закона о Председнику Републике, на образложени приједлог Владе Републике Србије од 30. октобра 2023. доносим указ о распуштању Народне скупштине – рекао је Вучић.

Потписао је и одлуку о расписивању избора за посланике Народне скупштине за 17. децембар.

Влада Србије упутила је у понедјељак образложен приједлог предсједнику Републике да распусти Народну скупштину и распише изборе за народне посланике.

Како је из Владе наведено, одржавање нових парламентарних избора у постојећим околностима обезбедило би виши степен демократичности, смањење тензија које се стварају између супротстављених опција у друштву, одбацивање искључивости и говора мржње и афирмисање права на слободно изношење мишљења и ставова о одређеним политичким, економским и другим питањима, укључујући и даљу афирмацију европских вредности.

У предлогу за распуштање парламента наводи се, поред осталог, да су се у посљедње вријеме у дијелу јавности појавили захтјеви за расписивање нових, ванредних избора за народне посланике, а да је 11. септембра дио опозиционих политичких странака такав захтјев поднио предсједнику Републике.

Вучић је рекао раније да је важно да избори буду слободни и демократски.

– Оно што је важно је да људи могу да искажу своју слободну вољу. Важно је да људи рационално донесу одлуку какву будућност желе – рекао је Вучић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар