Скупштина РС

Против кршења Дејтона и Устава БиХ устали сви досадашњи предсједници Скупштине Српске

ИЗЈАВУ ПОТПИСАЛИ И ТАДИЋ, РАДМАНОВИЋ, ПАРАВАЦ, КАЛИНИЋ, МИРЈАНИЋ, МАЈКИЋ...
  • Садашњи предсједник НС РС Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Узурпиране сунадлежности законодавних институција и суспендоване њихове надлежности. Нарушавани се демократски односи и онемогућавано успостављање демократског система адекватног мултиетничком саставу становништва
  • Никола ШПИРИЋ: Многи заговарају што шира овлашћења високог представника умјесто да сви надлежности црпимо из уставне позиције БиХ и Дејтонског споразума. Два конститутивна народа су незадовољна позицијом у БиХ. Изјавама Комшића не треба давати значај у Бањалуци јер он није дио компромиса

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, некадашњи предсједници парламента Српске и предсједавајући оба дома Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске потписали су данас у Бањалуци изјаву о непристајању на кршење Општег оквирног споразума за мир у БиХ и одбрани демократских вриједности и начела парламентаризма у БиХ.

Чубриловић је рекао новинарима да су потписници изјаве забринути за актуелне политичке процесе у БиХ.

Он је подсјетио да су наметнути закони високих представника и пренос надлежности на ниво БиХ били мимо Устава.

– Одговорност за ово сносе поједини представници такозване међународне заједнице у БиХ. Процесима и активностима о којима је ријеч нарушава се уставно уређење у БиХ и онемогућава успостављање правног система адекватног уставном уређењу – истакао је Чубриловић.

Он је напоменуо да се супротно анексима четири и 10 Дејтонског мировног споразума доносе закони из надлежности законодавних институција и суспендују њихове надлежности.

– Нарушавају се демократски односи и онемогућава успостављање демократског система адекватног мултиетничком саставу становништва – додао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, угрожавају се људско достојанство, једнака и неотуђива права људи, те вријеђају слободе савјести и говора.

– Разбија се свака прилика за развој пријатељских односа међу народима који живе у БиХ и подрива могућност заједничког живота. Појединцима и групама људи противправно се одузимају политичка права, слобода кретања, отуђује имовина и забрањује право на рад – навео је Чубриловић.

Члан Колегијума Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић нагласио је да је БиХ од потписивања Дејтонског споразума до сада политички полигон на коме је вршено правно насиље.

– Требамо о свим питањима причати у институцијама власти и уз унутрашњи дијалог у БиХ. Нажалост, многи заговарају што шира овлашћења високог представника умјесто да сви надлежности црпимо из уставне позиције БиХ и Дејтонског споразума – рекао је Шпирић и подсјетио да су два конститутивна народа незадовољна позицијом у БиХ.

Говорећи о изјавама члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, Шпирић сматра да им не треба давати значај у Бањалуци, јер Комшић није дио компромиса и да се мора гледати у будућност.

Некадашњи члан Колегијума Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић рекао је да су политички представници српског народа свјесни чињенице да је мјешање странаца у односе у БиХ штетно.

– Тренутак је да овакву изјаву потпишемо и укажемо на урушавање Дејтонског мировног споразума и тако нешто осудимо. Ово је први документ из Бањалуке који говори о томе да су сви који су били предводници законодавних институција отворили дискусију о томе да ли су акти који су прошли одређене процедуре резултат демократске воље –  рекао је Тадић.

Изјаву су потписали и Небојша Радмановић, Душан Стојичић, Сташа Кошарац, Драган Калинић, Петар Ђокић, Душанка Мајкић, Борислав Паравац, Жељко Мирјанић, Слободан Бијелић и Момир Тошић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар