Странке

Кандидат за предсједника Народне скупштине Српске – Ненад Стевандић

ПОЛАГАЊЕ ЗАКЛЕТВЕ СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ПРЕД НС РС ПОСТАЈЕ ВАЖНА НОВА ПРАКСА
  • Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић положиће у уторак, 15. новембра, заклетву на конститутивној сједници Народне скупштине Републике Српске
  • Милорад ДОДИК: Радован Ковачевић, Средоје Новић, Никола Шпирић и Сњежана Новаковић Бурсаћ биће кандидати СНСД-а за Дом народа
  • СТЕВАНДИЋ: Надам се да ћемо у наредне четири године доћи до тога да двотрећинска већина буде национално питање

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће конститутивна сједница Народне скупштине Републике Српске бити одржана у уторак и да је владајућа коалиција постигла договор да кандидат за предсједника Парламента буде лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Додик је рекао да је договорено и да Боран Босанчић из ДЕМОС-а буде кандидат за генералног секретара НСРС.

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић положиће у уторак, 15. новембра, заклетву на конститутивној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће тиме бити уведена нова пракса.

– Цвијановићева би након овога, односно 16. новембра, требало да преузме дужност у Предсједништву БиХ. Дан раније ће положити заклетву у Народној скупштини Републике Српске, што сматрамо да је веома важно – рекао је Додик.

Додик је рекао да је на данашњем састанку владајуће коалиције у Бањалуци разговарано о формирању власти у Српској и на нивоу БиХ.

Он је навео да постоји начелни договор о мандатима у новој влади Републике Српске.

– Приступ је да имамо подршку за избор четири делегата из СНСД-а за Дом народа ПС БиХ. То значи да ће од пет делегата четири бити из СНСД-а – рекао је Додик.

Он је рекао да ће Радован Ковачевић, Средоје Новић, Никола Шпирић и Сњежана Новаковић Бурсаћ бити кандидати СНСД-а за Дом народа.

Додик је истакао да је задовољан степеном усаглашености политика свих чланица ове коалиције.

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је да је још једном потврђена заједничка опредијељеност да дјелују као коалиција, наводећи да остаје спремност за сарадњу и са другим патијама које дјелују у интересу Српске.

Ђокић је напоменуо да је стабилност и сигурност тренутно најважнија чињеница, имајући у виду да предстоје бројни изазови.

Лидер ДЕМОС-а Недељко Чубриловић рекао је да број освојених мандата говори о снази владајуће коалиције, истичући да ће ова странка наставити да прати коалициону политику.

Чубриловић је рекао да то указује и на велике могућности за постизање двотрећинске већине када то буде неопходно.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић истакао је да је двотрећинска већина национално питање, изражавајући наду да ће у НСРС постојати ова већина.

– То је у суштини национално питање, а не политичко питање подјеле између власти и опозиције. Надам се да ћемо у наредне четири године доћи до тога да двотрећинска већина буде национално питање – рекао је Стевандић.

Лидер НПС-а Дарко Бањац рекао је да су данас начелно договорене основне контуре састава нове Владе Републике Српске.

– Најбитније је да имамо четири делегата у Дому народа ПС БиХ и управо тај српски клуб ће бити бедем одбране Републике Српске у заједничким институцијама, уз српског члана Предсједништва БиХ и Представничког дома – истакао је Бањац.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар