Одабрано Свијет

Борисов предлаже нови устав, парламент са упола мање посланика и – ресетовање државе

ШИРОМ БУГАРСКЕ СЕ ОД 9. ЈУЛА СВАКОДНЕВНО ОДРЖАВАЈУ МАСОВНИ ПРОТЕСТИ
  • Предсједник Бугарске Румен РАДЕВ одбацио иницијативу Борисова. Чак је довео у питање право странке Борисова, која контролише државу тако да крши принцип подјеле власти, да уопште предлаже измјене устава

БУГАРСКИ премијер Бојко Борисов, у обраћању грађанима, најавио је промјену устава земље.

Притом је нагласио да је дошло вријеме за ресетовање државе.

Овако је наступио усред протеста који већ даним потресају Бугарсу и обећао „нацрт новог устава Републике Бугарске“.

Према важећем уставу, само Велика народна скупштина Бугарске има овлашћење да усвоји нови основни закон државе, па је због тога премијер предложио да се сазове то представничко тијело.

Открио је да се једна од предложених измјена односи на смањење броја посланика у Народној скупштини (бугарски парламент) са 240 на 120 људи

Додао је да ће бити предложено и укидање Врховног савјета судства и ограничавање овлашћења Министарства правде.

Сународницима је обећао: „У тренутку када Народна скупштина одлучи да се одрже избори за Велику народну (уставотворну) скупштину, поднијећу оставку“.

Иницијатива Борисова изазвала је негативну реакцију предсједника Бугарске Румена Радева.

Он је оцијенио да се ради о демонстрацији непоштовања основног закона и позвао кабинет да поднесе оставку и пристане на ванредне изборе.

„Већ више од мјесец дана трају протести који захтијевају оставку владе и државног тужиоца. Повјерење у владајућу већину неповратно је изгубљено. Промјене у Влади никога нису задовољиле. Репресије, провокације и покушаји игнорисања грађанског незадовољства само потврђују потребу за оставкама“ – указао је Радев.

Радев је довео у питање право странке Борисова, која контролише државу тако да крши принцип подјеле власти, да уопште предлаже измјене устава.

Демонстранти су 26. јула извели  представу која је пародирала премијера и тужиоца и притом бацали свињске уши на зграду Савјета министара узвикујући: „Оставке!“

У Бугарској се од 9. јула одржавају масовни протести.

Међутим, многи подржавају Радева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар