Одабрано Свијет

Ђукановић СПЦ прогласио за „једини преостали механизам великосрпске политике“

ПОЛИТИЧКЕ ПРОТИВНИКЕ У ВЛАДИ И СКУПШТИНИ ЦРНЕ РОРЕ НАЗВАО „ПЈЕШАДИЈОМ СРПСКОГ СВЕТА“
  • У Будви на Форуму 2BS рекао: „Сада неки покушавају да ураде оно што нису успјели раних 90-их. Видимо да се враћају на идеју да би на Западном Балкану требало направити три хомогене, одвојене и увећане државе, што би требало да се догоди на штету Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније
  • За владу Здравка Кривокапића рекао да су они који је чине „заправо пјешадија великосрпског национализма“ и наставио: „Парламентарна већина је пјешадија српског света. Имали смо рат за Никшић, сада ћемо имати рат за Мојковац. У питању је само један национализам, импотентни национализам Тадића, замијењен агресивним национализмом Вучића
  • Поводом „догађаја на Цетињу“ рекао: „Није постојао сукоб између државе и цркве. Није ријеч о угрожености вјере већ о злоупотреби цркве

ПРОТИВ „великосрпског национализма“ даноноћно се боре Зоран Милановић и Андреј Пленковић, Жељко Комшић, Шефик Џасферовић и Бакир Изетбеговић, Аљбин Курти и његова свита. А Мило Ђукановић не одустаје од амбиције да им буде барјактар.

За њега више средине нема: или „пуковник“ (барјактар) или политички леш. Зато је на будванском Форуму 2BS, у организацији Атлантског савеза у Црној Гори, изговорио да замагљивање „европске перспективе“ даје крила „успаваном национализму из 1995. године, који никада није одустао“.

Додао је да је Црна Гора постала независна да би била чланица Европске уније и НАТО, па наставио:

– Данас присуствујемо хибридном рату против Запада и Европе а Црна Гора већ пар година пробија уши упозоравајући на то. Западни Балкан је подобан терен зато што Русија овдје рачуна на проруске сентиментеСада неки покушавају да ураде оно што нису успјели раних 90-их. Видимо да се враћају на идеју да би на Западном Балкану требало направити три хомогене, одвојене и увећане државе, што би требало да се догоди на штету Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније.

Говорећи о недостатку интересовања ЕУ, Ђукановић је навео да је кинески капитал у градњи црногорског аутопута посљедица управо тога што са европских адреса није било подршке за тај пројекат“:

– Док ЕУ то схвати, живот не може да стане. Ми морамо да се развијамо и онда долазе други. Наш избор је ЕУ и НАТО.

За актуелну владу Црне Горе рекао је да су они који је чине „заправо пјешадија великосрпског национализма“:

„Парламентарна већина је пјешадија српског света. Имали смо рат за Никшић, сада ћемо имати рат за Мојковац. У питању је само један национализам, импотентни национализам Тадића, замијењен агресивним национализмом Вучића. У суштини је иста идеја, рушећи сувереност сусједних држава желе да полажу права да уређују права Срба у другим државама”.

Понудио је, наравно, и своје „генијално“ рјешење:

Влада је нефункционална и треба је смијенити јер је њен мандат пропадање Црне Горе. Није ни могла бити функционална јер је пјешадија српског свијета у парламенту. Једини излаз из оваквог стања су ванредни парламентарни избори. Уз боље разумијевање проевропских снага“.

Говорећи о догађајима на Цетињу, Ђукановић је рекао да је погрешна перцепција да је постојао сукоб између државе и цркве:

– Овдје није ријеч о угрожености вјере већ о злоупотреби цркве као јединог преосталог механизма великосрпске политике.

Ђукановић је оптужио бившег предсjедника Србије Бориса Тадића да покушава да своју одговорност за политичке поразе у Србији пребаци на неког другог.

Упитан да ли је допринио да Александар Вучић постане предсједник Србије, казао је да су то тврдње које изриче Тадић:

Зато што као и сваки слабић одговорност покушава да пребаци на неког другог. Да ли мислите да када би данас примио лидере опозиције Србије да би они побиједили? Дакле ни тада није помогло“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар