Odabrano Svijet

„Duboka država“ želi da se Trampu na izborima 2020. suprotstavi milijarder Majkl Blumberg

BIVŠI GRADONAČELNIK NJUJORKA I VLASNIK AGENCIJE BLOOMBERG VEĆ SE UKLJUČIO U TRKU
  • Američke demokrate trenutno nemaju kandidata koji može sigurno potući Trampa. Za Džoa Bajdena veliki je problem što je senatorka Elizabet Voren veoma popularna kod mladih demokrata jer predlaže besplatnu medicinu i obrazovanje i znatno veće poreze bogatima. Osim toga, Bajden je u nekoliko poslednjih predizbornih nastupa brkao i gradove i države
  • Stvari su već došle dotle da neki bogataši, među kojima je i Bil Gejts, već otvoreno kritikuju Elizabet Voren, preteći da će (ili) ostaviti Demokratsku partiju bez novca ili čak podržati Trampa. Zato je američkom krupnom kapitalu postao potreban „svoj čovek“, a nađen je u rusofobu Blumbergu, bivšem gradonačelniku Njujorka koji „sedi“ na 57 milijardi dolara
  • Blumbergov problem biće to što mnoge američke demokrate svoje milijardere vole manje od Rusije. Zato on ima i previsok antirejting. Poslednja anketa je pokazala da bi ga podržalo 27 odsto demokrata spremnih da izađu na izbore, a celih 38 odsto – ne bi

AMERIČKI milijarder Majkl Blumberg odlučio je da uđe u trku za izbor predsednika SAD.

Podneo je sva dokumenta potrebna za učešće u nadmetanju pretendenata na nominaciju kandidata Demokratske partije za predsednika Sjedinjenih Država. A prvi okršaj među njima (prajmeriz) biće održan u Alabami.

Ovo je možda glavna politika vest iz SAD. Jer, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno – Blumberg će biti jedan od glavnih pretendenata za pravo da se (u ime demokrata) bori sa Donaldom Trampom za Belu kuću.

Blumberg je glavni vlasnik agencije Bloomberg, ali i eksponent duboke države. Upravo ona je, po svemu sudeći, i odlučila da ga „ubaci u vatru“ jer demokrate i liberali nemaju kandidata koji bi se sa izgledima na pobedu nosio sa teškašem-populistom Trampom.

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden (76) trenutno ima najbolji rejting među demokratama, ali je problematično da će on proći filtere unutar Demokratske partije, odnosno – uspeti da potuče rivale.

Senator Berni Sanders, senator Elizabet Voren i senator Kamala Haris – pripadnici levog krila američkih demokrata koje neki pogrešno nazivaju `socijalistima` – mogu (pogotovo zajedno) računati na mnogo veću podršku partijskih simpatizera od umerenog Bajdena.

Bivša Obamina desna ruka ima i dodatni problem: u nekoliko poslednjih predizbornih nastupa brkao je i gradove i države.

Za Bajdena je problem i što je Voren veoma popularna kod mladih demokrata jer predlaže besplatnu medicinu i obrazovanje i znatno veće poreze bogatima.

Parola pojedi bogate“ („eat the rich!“), koja je veoma popularna kod mladih demokratskih političkih aktivista, neprihvatljiva je pristalicama Demokratske partije na Vol-stritu (a demokrate su tradicionalno partija finansijskog kapitala), dok se republikanci smatraju „industrijalcima, naftašima i farmerima“.

Kandidat Demokratske partije bez miliona sa Vol-strita teško da će moći da računa na pobedu u novembru 2020-te.

Stvari su već došle dotle da neki bogataši, među kojima je i Bil Gejts, već otvoreno kritikuju Elizabet Voren, preteći da će (ili) ostaviti Demokratsku partiju bez novca ili čak podržati Trampa.

Zato je američkom krupnom kapitalu postao potreban „svoj čovek“, a nađen je u Blumbergu, bivšem gradonačelniku Njujorka koji „sedi“ na 57 milijardi dolara.

On je popularan među pripadnicima srednje klase, a simbolizuje i priželjkivanje nemalog broja Amerikanaca da se stvari vrate u 2015-tu – u vreme „hladnog građanskog rata svih protiv svih“. Simbol je i nostalgije po „zlatnoj deceniji“ (od 2002-ge do 2013-te) kada je američka globalna hegemonija izgledala neodoljivom i večnom.

Blumberg će biti idealni kandidat i za one u američkoj eliti za koje je borba sa Rusijom i (njenog) potpunog uništenja glavni element političke ideologije.

Posle poznatog Trampovog susreta sa Putinom u Helsinkiju, Blumberg je bio toliko besan da je napisao komentar u kojem je Trampa optužio da „pomaže glavnom neprijatelju Amerike“.

Blumberg Putina smatra autoritarnim političkim liderom koji je anektirao teritorije svojih suseda, destabilizovao saveznike SAD  u istočnoj Evropi, pomagao u ratnim zločinima u Siriji i umešao se u predsedničke izbore u SAD 2016-te.

U istom tekstu je tražio da ruska ekonomija bude „zadavljena“.

Blumbergov problem biće što mnoge američke demokrate svoje milijardere vole manje od Rusije.

Blumberg ima i previsok antirejting. Poslednja anketa je pokazala da bi ga podržalo 27 odsto demokrata spremnih da izađu na izbore, a celih 38 odsto – ne bi.

Ako na unutarstranačkom glasanju pobedi Bajdena, Sandersa, Voren i ostale – mnogi birači-demokrate mogu naprosto ne izaći na izbore, a neki i glasati za Trampa.

On će, u tom slučaju, verovatno (kao i Hilari Klinton) za svoj poraz optužiti „ruske hakere“ i „agente Kremlja“…

fakti.org

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar