Свијет

Европски парламент осудио „намјерне и систематске покушаје Мађарске да подрије вриједности ЕУ“

СИЈАРТО: НЕПРИХВАТЉИВО ЈЕ ОБУЧАВАТИ УКРАЈИНСКУ ВОЈСКУ ПОД ЗАСТАВАМА НАТО
  • Европосланици фактички оспорили право Мађарске да предсједава Савјетом Европе. Поставили питање: Како ће Мађарска моћи вјеродостојно да испуни тај задатак 2024. године, с обзиром на њену неусаглашеност са европским правом и вриједностима, као и принципом искрене сарадње?
  • Резолуција је усвојена са 442 гласа „за“, 144 „против“ и 33 уздржана, а њоме се осуђују „комуникационе кампање“ мађарске власти против ЕУ за које се тврди да су „дио владине стратегије да се скрене пажња са њене неусклађености са вриједностима садржаним у члану 2 Устава ЕУ и њене системске корупције“

МАЂАРСКА сматра да је неприхватљиво вршити обуку украјинске војске под заставом НАТО-а јер Алијанса мора да избјегне директни сукоб са Русијом, изјавио је министар спољних послова те земље Петер Сијарто.

– Сукоб између НАТО-а и Русије мора бити избјегнут и то је разлог због којег Мађарска не подржава војну обуку украјинске војске под заставом НАТО-а – нагласио је Сијарто.

Према његовим ријечима, у обзир долази обука медицинског особља ради спашавања људских живота.

Он је истакао да поједине земље врше војну обуку у склопу билатералних односа, али да Будимпешта сматра да је неприхватљиво вршити обуку под заставом НАТО-а.

Европски парламент усвојио је данас резолуцију у којој осуђује „намјерне и систематске покушаје“ Мађарске да подрије вриједности ЕУ и изразио забринутост у вези њеног предстојећег преузимања мјеста предсједавајућег Уније за 2024.годину.

У резолуцији, усвојеној са 442 гласа „за“, 144 „против“ и 33 уздржана, законодавци ЕУ су довели у питање кредибилитет Мађарске за испуњавање улоге предсједавајућег Савјета Европске уније у другој половини 2024. године.

Чланови Европског парламента су истакли важност улоге предсједавајућег Савјета у „унапређивању рада Сјавета на законодавству ЕУ, обезбјеђивању континуитета агенде ЕУ и представљању Савјета у односима са другим институцијама ЕУ“.

Европски парламент „поставља питање како ће Мађарска моћи вјеродостојно да испуни овај задатак 2024. године, с обзиром на њену неусаглашеност са европским правом и вриједностима, као и принципом искрене сарадње“, стоји у резолуцији.

Европарламентарци зато тражи од Савјета ЕУ „да се што прије изнађе одговарајуће рјешење“, и напомињу да би ЕП „могао да предузме одговарајуће мјере ако се такво рјешење не пронађе“.

Европски законодавци изражавају и забринутост због ситуације у којој европске вриједности у Мађарској настављају да се урушавају, упркос активирању члана 7 Устава ЕУ против те земље.

Усвојена Резолуција осуђује владине „комуникационе кампање против ЕУ“ за које је ЕП оцјенио да су „дио владине стратегије да се скрене пажња са њене неусклађености са вриједностима садржаним у члану 2 Устава ЕУ и њене системске корупције“.

С обзиром на европске парламентарне и локалне изборе 2024, посланици Европског парламента позвали су мађарску владу да спровођење својих избора усклади са међународним стандардима.

Документ скреће пажњу на „извјештаје о методама застрашивања, као што су посјете тајне полиције канцеларијама неких компанија и други облици притиска којима се служе одређене особе за које се зна да су повезане са блиским кругом или канцеларијом премијера“.

За та застрашивања се тврди да су имала за циљ да „под своју контролу ставе оне дијелове мађарске индустрије за које се сматра да су од стратешког значаја“.

Европски парламент је, такође, изразио забринутост због замрзнутих фондова ЕУ и одлагања релевантних реформи у Мађарској.

(Срна – Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар