Одабрано Свијет

Јилдирим: Под Црним морем има толико гаса да може да покрије потребе свијета 45 година

БИВШИ ТУРСКИ ПРЕМИЈЕР ТВРДИ: ОВО ЈЕ САМО ПОЧЕТАК – БИЋЕ И НАСТАВАК
  • Бинали ЈИЛДИРИМ: Намјеравамо да почнемо са производњом гаса, највјероватније у првом кварталу сљедеће године. У почетној фази производња гаса дневно биће 10 милиона кубних метара, у року од три до четири године планирамо да повећамо обим на 40 милиона кубних метара по дану

ЕНЕРГЕТСКЕ резерве у Црном мору довољне су да покрију свјетску потражњу за природним гасом за 45 година, изјавио је данас замјеник шефа турске владајуће Партије правде и развоја (АКП), бивши премијер Бинали Јилдирим.

– Резерве природног гаса у Црном мору процјењују се на 540 милијарди кубних метара. Ово је само почетак, биће и наставка. Црно море је у стању да покрије свјетске потребе за гасом за 45 година – рекао је Јилдирим, преноси турски портал Соцзу.

Турске власти су 2020. године објавиле да су откривене велике резерве гаса у Црном мору.

Залихе највећег налазишта Сакарија су тада премашиле 400 милијарди кубних метара, преноси ТАСС.

Турски министар енергетике и природних ресурса Фатих Донмез, у интервјуу за мајски магазин Критер, рекао је да је планирано да ово поље почне са радом почетком 2023. године и да се дневна производње гаса повећа на 40 милиона кубних метара.

– Намјеравамо да почнемо са производњом гаса, највјероватније у првом кварталу сљедеће године. У почетној фази производња гаса дневно биће 10 милиона кубних метара, у року од три до четири године планирамо да повећамо обим на 40 милиона кубних метара по дану, односно, годишњи обим производње гаса ће такође расти – рекао је министар.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар