Свијет

Лукашенко: Ако НАТО атомске бомбе пребаци у Пољску – тражићу од Путина да Русија своје врати у Бјелорусију

БЈЕЛОРУСКИ ЛИДЕР КОНАЧНО ПРИЗНАО КРИМ РУСКИМ И НАЈАВИО ПОСЈЕТУ ПОЛУОСТРВУ
  • „У том случају ћу предсједнику Путину предложити да врати нуклеарно оружје у Бјелорусију! А које би то оружје било – о томе бисмо се договорили. То би, у сваком случају, било нуклеарно оружје које би било најефикасније у вези са пребацивањем њиховог нуклерног оружја у Пољску»
  • «Као прави домаћин – обезбиједио сам да ништа од онога што је СССР имао у Бјелорусији за нуклеарно оружје не буде уништено. Осим тога, имамо и план и спремне борбене јединице за реаговање на сваки покушај да се овдје изазове сукоб. Мислим: на нашој граници са балтичким државама, Пољском и Украјином“
  • Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио да нуклеарно оружје НАТО – ако Њемачка одбије да га прими – „може завршити у другим европским земљама, посебно у оним источно од Њемачке“

БЈЕЛОРУСИЈА ће Русији понудити своју територију за размјештање нуклеарног оружја ако се нуклеарно оружје земаља НАТО појави у Пољској – упозорио је Александар Лукашенко и Варшаву, и Вашингтон, и Брисел.

У интервјуу агенцији РИА Новости додатно је нагласио:

„У том случају ћу предсједнику Путину предложити да врати нуклеарно оружје у Бјелорусију! А које би то оружје било – о томе бисмо се договорили. То би, у сваком случају, било нуклеарно оружје које би било најефикасније у вези са пребацивањем њиховог нуклерног оружја у Пољску».

Лукашенко је посебно указао да је у његовој земљи све спремно за такав потез:

«Као прави домаћин – обезбиједио сам да ништа од онога што је СССР имао у Бјелорусији за нуклеарно оружје не буде уништено. Осим тога, Бјелорусија има и план и спремне борбене јединице за реаговање на сваки покушај да се овдје изазове сукоб. Мислим: на нашој граници са балтичким државама, Пољском и Украјином“.

Предсједник Бјелорусије је по први пут сасвим директно и јавно рекао да је Крим послије референдума 2014-те постао и де факто и де јуре – руски.

Најавио је да ће посјетити Крим и открио да се о томе договорио са Путином.

Лукашенко планира да ту посјету започне од – Севастопоља.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је 19. новембра да нуклеарно оружје НАТО – ако Њемачка одбије да га прими – „може завршити у другим европским земљама, посебно у оним источно од Њемачке“.

Шеф руске делегације на преговорима о војној безбједности и контроли наоружања у Бечу Константин Гаврилов оцијенио је да наведене ријечи генералног секретара НАТО још једном потврђују да је Брисел «дефинитивно изгубио сваку везу са реалношћу».

Нагласио је да је тренутна ситуација у Европи и без тога експлозивна.

Са појавом руског нуклеарног оружја у Бјелорусији на Западу нису рачунали. Као ни са руско-бјелоруском Заједничком војном доктрином која омогућава да се на територији Бјелорусије појаве војне базе Русије.

Цијела Бјелорусија, осим тога, биће заштићена руским системима ПВО/ПРО.

У том документу је посебно наглашено да ће Русија – буде ли потребно – Бјелорусију бранити и својим нуклеарним оружјем јер ће сваки напад на земљу-савезницу сматрати нападом на своју суверену територију.

http://fakti.org/globotpor/lukasenko-ako-se-atomske-bombe-nato-pojave-u-poljskoj-trazicu-da-rusija-svoje-postavi-u-belorusiji

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар