Svijet

Moskovska patrijaršija najavila potpuni prekid odnosa sa Carigradskom patrijaršijom

DRUGI PO RANGU JERARH U RPC: POSTUPILA JE PODLO I VJEROLOMNO – NEMA VIŠE MJESTA CRKVENOJ DIPLOMATIJI
  • Mitropolit ILARION: „Carigradska patrijaršija samu sebe – svojim posljednjim potezima – stavlja izvan kanonskog polja. Izvan pravnog polja vaseljenskog paravoslavlja. A to znači da Carigradski patrijarh više neće imati pravo da se imenuje, kao što je dosad činio, poglavarom 300 miliona pravoslavnih na planeti. Jer, polovina pravoslavnih ga uopšte neće priznavati“

MOSKOVSKA patrijaršija potpuno će prekinuti euharistijsko opštenje sa Parigradskom patrijaršijom ukoliko izda tomos o autokefalnosti Ukrajinske crkve – izjavio predspednik odjeljenja RPC za spoljne crkvene veze mitropolit Volokolamski Ilarion.

„Kada dođe do drskog i ciničnog  mješanja u stvari pomjesne pravoslavne crkve – to ne uvodi samo cijelu situaciju u slijepu ulicu, nego i donosi opasnost raskola u svjetskom pravoslavlju. Konska crkva tu autokefalnost neće primiti. Mi u Ruskoj crkvi tu autokefalnost nećemo priznati. Neće nam ostati ništa drugo do da prekinemo opštenje sa Carigradom“ – naglasio je drugi po rangu jerarh RPC.

Objasnio je da će Carigrad – ako realizuje svoj pokvareni plan – dati autokefalnost grupi raskolnika koju ne priznaje pravoslavni svijet i upozorio patrijarha Vartolomeja:

„Carigradska patrijaršija samu sebe – svojim posljednjim potezima – stavlja izvan kanonskog polja. Izvan pravnog polja vaseljenskog paravoslavlja. A to znači da Carigradski patrijarh više neće imati pravo da se imenuje, kao što je dosad činio, poglavarom 300 miliona pravoslavnih na planeti. Jer, polovina pravoslavnih ga uopšte neće priznavati“.

Ilarion je dodatno ukazao da Ruska pravoslavna crkva smatra iscrpljenim sredstva crkvene diplomatije u svojim odnosima sa Carigradskom patrijaršijom:

„Carigradska strana je, s naše tasčke gledišta, postupila podlo i vjerolomno“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar