Свијет

Путин: Разматра се могућност изласка Турског тока у Европу преко Бугарске

ПОСЛИЈЕ РАЗГОВОРА СА БОЈКОМ БОРИСОВОМ ОТКРИО ДА ТАКАВ ПРОЈЕКАТ ИМА И ЕРДОГАНОВО „ДА“
  • Бугарски премијер Бојко БОРИСОВ: „Предсједници Русије и Турске нису против тога да Турски ток добије крак који би ишао према Бугарској. Ми ћемо преговарати са Газпромом о могућности да купујемо од њега гас и реализујемо његов транзит у друге земље“

ВЛАДИМИР Путин изјавио је да се `прорађује` могућност изласка Турског тока у Европу преко Бугарске.

Руски лидер је ово открио на прес-конференцији након преговора са бугарским премијером Бојком Борисовом.

Притом је објаснио: „Ми смо са нашим турским партнерима увијек разматрали и могућност проласка Турског тока преко Бугарске за Европу. Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган ми је и јуче у телефонском разговору потврдио спремност за то. Ми ту могућност већ прорађујемо са нашим турским и бугарским пријатељима“.

Предсједник РФ је нагласио да ће обим испорука гаса преко Бугарске, као и његову цијену, утврђивати „партнери који ће у пројекту учествовати“. Додатно је прецизирао:

„Количине ће зависити и од испорука нашег гаса другим гасоводима. Од тога ће зависити и да ли ће се радити о гасоводу (преко Бугарске) или само о хабу. Сад се увелико дискутује о Сјеверном току-2 и транзиту преко Украјине, а ми смо спремни да сачувамо и тај транзит“.

Путин је нагласио да је Москва спремна да се врати преговорима о градњи у Бугарској атомске централе „Белене“.

Борисов је са задовољством објавио: „Предсједници Русије и Турске нису против тога да Турски ток добије крак који би ишао према Бугарској. Ми ћемо преговарати са Газпромом о могућности да купујемо од њега гас и реализујемо његов транзит у друге земље.“

Бугарски предсједник Румен Радев недавно је – боравећи у посјети Москви – директно затражио да крак Турског тока „скрене према Бугарској“.

Чак га је назвао Бугарским током.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар