Одабрано Свијет

Рјабков: Тражимо челичне гаранције да Украјина и Грузија никад неће бити примљене у НАТО

АМЕРИЧКО-РУСКИ ПРЕГОВОРИ О НОВОМ СИСТЕМУ БЕЗБЕДНОСТИ СФЕРАМА УТИЦАЈА ТРАЈАЛИ 7,5 САТИ
  • Америчку делегацију предводила Венди ШЕРМАН, а руску Сергеј РЈАБКОВ који је изјавио: „Желимо да формула усвојена на самиту НАТО у Букурешту 2008. године буде повучена на самиту НАТО у Мадриду и замењена следећим текстом: „Украјина и Грузија никада неће постати чланице Северноатлантске алијансе“
  • У име своје земље је изговорио и ово меко упозорење Западу: „Не бих волео да се суочим са ситуацијом када земље НАТО, предвођене Сједињеним Државама, направе грешку да поново почну да раде на штету сопствене и безбедности целог европски континента“
  • „Стално слушамо о одређеној цени коју ће Русија морати да плати ако уради или не уради нешто што ти људи желе или не желе. Али, њих  као да историја ничему није научила. Такав разговор је за нас у принципу неприхватљив и неће им донети ништа“

ПРЕГОВОРИ између Руске Федерације и Сједињених Држава о гаранцијама безбедности били су сложени, веом професионални, дубоки, дуги и конкретни, стране нису покушавале да избегну оштре углове – изјавио је у Женеви шеф преговарачког тима Москве Сергеј Рјабков.

Притом је истакао да се Русија нада да ће НАТО у наредна два дана схватити опасност од застоја у дијалогу о безбедносним гаранцијама, односно – да би алијанса требало да направи корак ка руским предлозима.

„Ако се то не деси супротно очекивањима, онда ће се то питање размотрити и дати процене ситуације, узимајући у обзир читав низ фактора. Не предвиђајући ништа, не одређујући ништа унапред, не покушавајући да некако одредим догађаје, могу само да кажем да не бих волео да се суочим са ситуацијом када земље НАТО, предвођене Сједињеним Државама, направе грешку да поново почну да раде на штету сопствене и безбедности целог европски континента– нагласио је Рјабков.

Главни руски преговарач је открио да Москва тражи сасвим конкретне гаранције да Украјина и Грузија никада неће постати чланице НАТО:

То је за нас апсолутни императив. Желимо да формула усвојена на самиту НАТО у Букурешту 2008. године буде повучена на самиту НАТО у Мадриду и замењена следећим текстом: „Украјина и Грузија никада неће постати чланице Северноатлантске алијансе“.

Потребне су нам гаранције јаке као армирани бетон, а не обећања – саопштио је Рјабков.

Додао је да Москва види основу за постизање споразума са НАТО о правно обавезујућим безбедносним гаранцијама.

Према његовим речима, Русија чини све што може да се започети дијалог „не угаси“:

„Уложили смо значајне напоре да објаснимо америчким колегама зашто играње ватром није у њиховом интересу, зашто се у односима са НАТО не може наставити евентуално игнорисање наших апсолутно оправданих питања поводом онога што се дешавало протеклих деценија. Потребне су нам радикалне промене уопште, обрис наших нових односа, њихова матрица, оквир“, додао је Рјабков.

Посебно је истакао да покушаји Сједињених Држава да уцене и застраше Руску Федерацију неће проћи, нити дати жељени резултат:

„Стално слушамо о одређеној цени коју ће Русија морати да плати ако уради или не уради нешто што ти људи желе или не желе. Али, њих као да историја ничему није научила. Такав разговор је за нас у принципу неприхватљив и неће им донети ништа. То су покушаји да нам се постави ултиматум, то су покушаји уцене и застрашивања“.

Додао је да ће Русија, упркос свему, наставити да покушава да преговара:

„Разумем да је осим санкција и уцена мало шта остало у арсеналу савремене западне спољне политике,. На Западу чак губе и вештина преговарања. Али нема везе, покушаћемо да то обновимо, ако буде потребно, – пелцоваћемо их том навиком“.

Рјабков је оценио да даљи преговори нису безнадежни:

По први пут смо могли да разговарамо о питањима која су раније била невидљиво. Сада се ствари називају правим именом и то има оздрављујући ефекат на наше односе са Западом.

Русија, према речима Рјабкова, позива САД да преузму максималну одговорност у овом тренутку јер верује да се ризици не смеју потценити. Пофесионални разговор, који смо имали, ствара оптимистично расположење, али  су главна питања ипак суспендована“.

Преговори су одржани у Мисији Сједињених Држава у Женеви и били су потпуно затворени за медије.

Рјабков и шеф америчке делегације, Венди Шерман, нису се руковали, а седели су – једно наспрам другог – за одвојеним столовима.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/rjabkov-rusija-trazi-garancije-da-ukrajina-i-gruzija-nikad-nece-uci-u-nato-jake-kao-armirani-beton

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар