Одабрано Свијет

Русија мења законодавство: И појединци ће морати да се региструју као „страни агенти“

ПОД УДАРОМ ЋЕ БИТИ И ОНИ КОЈИ ЗА СВОЈЕ „АКТИВНОСТИ“ ПРИМАЈУ НОВАЦ ПРЕКО ПОСРЕДНИКА
  • Измене ће извршити у свом административном, изборном, радном и кривичном законодавству. Појавиће се и формулације „лице које обавља функције страног агента“ и „лице повезано са  особом које делује као страни агент “

РУСИЈА је већ више „невладиних организација“ финансираних са Запада, које се на њеној територији овако или онако баве политиком, приморала да се пререгиструју као „страни агенти“. Потом је неке прогласила и за непожељне.

То је био први корак или – прва фаза.

Сада је комисија горњег дома њеног парламента (Савета федерације) за заштиту државног суверенитета предложила да се и појединци који се баве политичким активностима, или прикупљањем информација у војно-техничкој сфери, а истовремено добијају страну финансијску потпору, прогласе за стране агенте“.

Председник те комисије, Андреј Климов, изјавио је да се у њој о таквим појединцима разговарало уз учешће представника надлежних министарстава и ресора и стручњака.

Према његовим речима, уследиће пакет закона у којима ће бити прецизирано да ће за стране агенте бити проглашавани и они који за такве активности примају новац из иностранства било директно било преко посредника.  

Исти третман ће имати „и друга имовинска или организациона и методолошка помоћ из иностранства“.

Климов је најавио да ће Русија – због „појединаца страних агената“ – извршити и неопходне измене у свом административном, изборном, радном и кривичном законодавству.

Појавиће се формулације „лице које обавља функције страног агента“ и „лице повезано са особом која делује као страни агент “.

Русија ће – како је нагласио Климов – настојати да све ове измене унесе у своје законе пре наредних парламентарних избора.

Председник Русије Владимир Путин у децембру 2019. године потписао је закон о „страним агентима“ међу медијима који делују у Русији.

http://fakti.org/rossia/rusija-menja-zakonodavstvo-i-pojedinci-ce-morati-da-se-registruju-kao-strani-agenti

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар