Свијет

Шојгу Крамп-Каренбауер: Бар ви Њемци треба да добро знате чиме са завршава војно `обуздавање` Русије

ЊЕМАЧКА МИНИСТАРКА ОДБРАНЕ ЗАТРАЖИЛА ДА НАТО У ОБУЗДАВАЊЕ РУСИЈЕ УКЉУЧИ И НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ
  • Замјеник министра иностраних послова Русије Андреј РУДЕНКО поводом тврдње Јенса Столтенберга да Москва нема право вета на улазак Украјине у алијансу: «Сваки корак по питању чланства Украјине у НАТО имаће посљедице. Пријем Украјине у НАТО био би изузетно опасан корак који ће приморати Русију да реагује. НАТО зна наш став о Украјини»
  • Високи функционер горњег дома руског парламента Алексеј ПУШКОВ: „Саме чланице алијансе треба да се плаше укључивања Украјине у њен састав. Украјина ће, предвођена садашњом агресивном и неодговорном владом, учинити све да уведе НАТО у оружани сукоб са Русијом, чак и против воље бројних земаља чланица алијансе. А ту права пријетња вреба и Европу и сам НАТО“

НАТО границама Русије примиче све новее и нове снаге, демонстрирајући и тиме неспремност за равноправан дијалог – изјавио је Сергеј Шојгу.

Реагујући на захтјев њемачке министарке одбране Анегрет Крамп-Каренбауер да НАТО Русију обуздава и „са употребом нуклеарног оружја“, руски министар је рекао:

«НАТО гомила трупе уз наше границе управо у вријеме таквих тражења да алијанса пређе на војно обуздавање Русије. Као нико други, министар одбране Њемачке мора добро знати чиме су се такве ствари завршавале за Њемачку и Европу!»

Шојгу је у овом контексту подсјетио Берлин, Брисел и Вашингтон на принципијелну позицију своје земље:

Анегрет Крамп-Каренбауер

«Безбједност у Европи може бити само заједничка и без наношења штете интересима Русије. Ми смо за то, а НАТО демонстрира да није спреман за равноправан дијалог. Уосталом, њихов план обуздавања преко Авганистана завршио се катастрофом која је стборила проблеме цијелом свијету».

ајоштрије ријечи на адресу НАТО ипак није упутио генерал Шојгу.

Реагујући на изјаву генералног секретара алијансе, Јенса Столтенберга, да Москва нема право вета на улазак Украјине у НАТО и да ће о томе одлучивати само његове чланице и Кијев, замјеник министра иностраних послова РФ Андреј Руденко био је резолутан:

«Сваки корак по питању чланства Украјине у НАТО имаће посљедице. Пријем Украјине у НАТО био би изузетно опасан корак који ће приморати Русију да реагује. НАТО зна наш став о Украјини».

Високи функционер горњег дома руског парламента Алексеј Пушков назвао је „наивним“ Столтенбергова увјеравања да Русија нема разлога да се боји уласка Украјине у НАТО:

Јенс Столтенберг

„Он тврди да је НАТО само одбрамбени пакт. А коју своју чланицу је штитио 1999-те од Срба док је бомбардовао Београд и остатак те земље или Либију 2011-те? Сједињене Државе би сада да НАТО укључе алијансу у своју стратегију против Кине. Дакле, нека Столтенберг не прича о одбрамбеној природи НАТО који се војно приближава границама Русије.

Да би још јаснији и директнији, додао је:    

„Саме чланице алијансе треба да се плаше укључивања Украјине у њен састав. Украјина ће, предвођена садашњом агресивном и неодговорном владом, учинити све да уведе НАТО у оружани сукоб са Русијом, чак и против воље бројних земаља чланица алијансе. А ту права пријетња вреба и Европу и сам НАТО“.

1 коментар

  • Господине Шојгу!
    Нема ова швабица појма шта Ти говориш , ово је генерација која није учила историје барем не оне истините ! Они на западу уче нешто што се зове испирање мозга и програмирање да прича само оно што јој се напише ! Зато припреми Ти ваљаног оружја па кад дође моменат научиће нова генерација па и ова под – пресједиком њемачке !

Кликни овде да поставиш коментар