Одабрано Свијет

Столтенберг: За НАТО је неприхватљива и сама помисао да Русија има сферу утицаја

ИЗЈАВИО ДА РФ НА ТО НЕМА ПРАВО ЈЕР ЈЕ ОКРУЖЕНА СУВЕРЕНИМ ДРЖАВАМА
  • Било му постављено питање да ли би пријем Украјине у НАТО представљао залажење у историјску сферу интереса Русије и не би ли то довело до нове спирале напетости у Европи
  • Русија нема право вета, а ни право гласа, поводом намере Украјине да уђе у НАТО, а такође нема право да успоставља своју сферу интереса… У супротном, то би значило фактичко признање да Русија има право да контролише шта раде њени суседи, а то је свет у који не желимо да се враћамо. То је свет у коме велике земље могу да постављају ограничења за деловање суверених нација“

НАТО сматра неприхватљивом чак и саму мисао о томе да Русија може имати своју сферу утицаја јер су сви њени суседи суверене државе  – изјавио је Јенс Столтенберг.

Генерални секретар НАТО ово је изговорио на пресс-конференцији по по завршетку сусрета шефова дипломатија земаља чланица западне војне алијансе.

„Сама постављање тог питања садржи у себи тезу која изазива нашу забринутост јер је неприхватљива. То је теза да Русија има сферу интереса“ – додао је Столтенберг одговарајући на питање да ли би пријем Украјине у НАТО представљао залажење у историјску сферу интереса Русије и не би ли то довело до нове спирале напетости у Европи.

Столтенберг се одмах потом упустио у ново разјашњавање:

„То би значило фактичко признање да Русија има право да контролише шта раде њени суседи, а то је свет у који не желимо да се враћамо. То је свет у коме велике земље могу да постављају ограничења за деловање суверених нација“.

Још је додао да је Украјина независна и суверена земља са међународно признатим границама које је, поред осталих, гарантовала и Руска Федерација.

„Те границе се морају поштовати, укључујући и Донбас и Крим као део Украјине. Зато је погрешна сама идеја да је подршка НАТО независној земљи некаква провокација према Русији. НАТО напросто поштује вољу украјинског народа. Русија нема право вета, а ни право гласа, поводом намере Украјине да уђе у НАТО, а такође нема право да успоставља своју сферу интереса“, – закључио је Столтенберг.

Признао је једино да се на Украјину не односи принцип колективне безбедности и да она, као њен партнер, може рачунати само на подршку алијансе. А та подршка подразумева да ће НАТО активно повећавати војну моћ Украјине и Грузије.

http://fakti.org/posrbljene-vesti/stoltenberg-za-nato-je-neprihvatljiva-i-sama-pomisao-da-rusija-ima-sferu-uticaja

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар